Dodencijfer in Kenia na maand op 800
NAIVASHA (AP) - Botsingen tussen verschillende etnische groeperingen in Kenia hebben ook zondag verscheidene mensen het leven gekost. In het mortuarium van Nakuru, de hoofdstad van de Riftvalleiprovincie waar donderdag onlusten uitbraken, werden ongeveer 55 lichamen geteld. Het totale dodencijfer sinds de ongeregeldheden op 27 december uitbraken, kwam daarmee op ongeveer 800.
De ongeregeldheden transformeerden de tot voor kort stabiele, toeristische natie in een complete oorlogszone. De verschillende volkeren gaan elkaar te lijf met machetes, pijl-en-boog en andere primitieve wapens. Het geweld maakte het voor de internationale bemiddelaars, zoals voormalig VN-chef Kofi Annan, praktisch onmogelijk de partijen rond de tafel te krijgen.Aanvankelijk waren de Kikuyu’s van president Mwai Kibaki vooral het slachtoffer van het geweld. De Luo’s van oppositieleider Raila Odinga leken aan de winnende hand. Maar na verloop van tijd hergroepeerden de Kikuyu’s, de grootste bevolkingsgroep, zich en nu lijken zij uit op wraak.
In Nakuru werden zondag nog steeds nieuwe slachtoffers naar het lijkenhuis gebracht, hoewel het ergste geweld voorbij leek te zijn. Een plaatselijke krant meldde dat er vijf lichamen lagen in twee sloppenwijken aan de rand van de stad.
Het geweld breidde zich zaterdag en zondag uit tot de voormalige toeristische trekpleister Naivasha, ongeveer 90 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Nairobi. Volgens plaatselijke journalisten waren in Naivasha, gelegen aan een schilderachtig meer, zeker negen mensen met machetes en knuppels omgebracht. Kikuyu-actievoerders staken er de woningen van prominente Luo’s in het centrum in brand. Plunderaars gingen er vandoor met tv-toestellen, kleding en levensmiddelen die waren geroofd in winkels van Luo’s.
’s Middags arriveerden versterkingen voor leger en politie. Het centrum van Naivasha veranderde snel in een spookstad, maar in de buitenwijken bleef het nog lange tijd onrustig, met schermutselingen tussen ordetroepen en oproerkraaiers.
Kibaki en Odinga kunnen het niet eens worden over een oplossing voor de crisis, de ergste die het land heeft getroffen sinds het in 1963 onafhankelijk werd van Groot-Brittannië. Kibaki zegt open te staan voor onderhandelingen met Odinga, maar weigert zijn presidentschap ter discussie te stellen. Odinga sprak zondag met Annan. Oppositiewoordvoerder Salim Lone zei dat de oppositie was verzocht drie vertegenwoordigers aan te wijzen voor de onderhandelingen, die hopelijk „binnen een week” zouden beginnen.
Veel Kenianen betwijfelen of het beraad iets zal opleveren. Een peiling van Nation Media, de grootste krantengroep in Kenia, gaf aan dat slechts 51,6 procent gelooft dat Annan de crisis kan oplossen.