Israël levert Gaza weer brandstof
Israël gaat de Palestijnse bevolking in de Gazastrook weer brandstof leveren. Dit berichtte de BBC zondag. Israël blokkeerde tien dagen geleden de levering van brandstof en voedsel uit wraak voor de voortdurende raketbeschietingen vanuit de Gazastrook op Israël.
De blokkade leidde tot een massale tocht naar Egypte van honderdduizenden Palestijnen om er inkopen te doen. Zondag keerden duizenden Palestijnen weer terug van hun korte exodus, waarbij ze klaagden dat er niets meer te krijgen is in de winkels in de Egyptische stad Rafah. Even leek Egypte het beloofde land voor de Palestijnen toen de Egyptische autoriteiten zaterdag beloofden dat ze alles konden kopen wat ze maar nodig hadden. Maar in de praktijk lijken de Egyptenaren de schaarste te bevorderen om de stroom Palestijnen in te dammen. Die trokken massaal de grens over nadat Hamasleden met explosieven en bulldozers de grensafscheiding tussen de Gazastrook en Egypte hadden vernield.De Israëlische premier Ehud Olmert beloofde de Palestijnse president Mahmud Abbas zondag dat de Gazastrook humanitaire hulp blijft krijgen via de Joodse staat. Verder kwam in dit overleg de Palestijnse exodus nauwelijks aan de orde. Dat onderwerp wacht op het overleg van woensdag tussen Abbas en zijn Egyptische ambtgenoot Hosni Mubarak. Abbas en Olmert spraken vooral over het jongste vredesoverleg, waarvoor eind vorig jaar in het Amerikaanse Annapolis de basis werd gelegd.
Abbas’ minister van Buitenlandse Zaken, Riyad al Malki, zei gisteren dat Abbas al een akkoord heeft gesloten met Caïro over de sluiting van de grens en de daaropvolgende grenscontroles. Die zouden uitgevoerd worden door Abbas’ mensen. Maar volgens Hamas heeft de Egyptische president Mubarak daar nog niets over beslist. Waarnemers constateerden zondag dat de Egyptische oproerpolitie weer posities innam bij de grens en vrachtwagens met goederen richting Gaza tegenhield.
De Islamitische terreurbeweging Hamas zei zaterdag overleg te willen over de geopende grens. Hamas bekritiseerde Abbas, die de Palestijnse verdeeldheid in stand zou houden door gezamenlijk overleg in Caïro af te wijzen. De Egyptische president Hosni Mubarak heeft Hamas en Abbas uitgenodigd in Caïro over de toestand te komen praten.
Hamas’ politieke rivaal, de Fatahbeweging van Abbas, verloor in 2006 de Palestijnse verkiezingen. Hamas, die de verkiezingen won, trok de macht in de Gazastrook in juni vorig jaar naar zich toe. Hamas beschuldigde Abbas er eerder van garen te spinnen bij de isolatie van de Gazastrook die de anderhalf miljoen inwoners tot wanhoop dreef.
Egypte stuurt inmiddels meer veiligheidstroepen naar de grensstreek, om te voorkomen dat de Palestijnen dieper het land intrekken. De toestroom van Palestijnen leidde in het Egyptische Rafah tot tal van schermutselingen. De Egyptische minister van Buitenlandse Zaken, Ahmed Abul Gheit, zei dat sommige Palestijnen Egyptische veiligheidsbeambten lijken te provoceren. Bij botsingen tussen Palestijnen en Egyptische agenten zijn zeker veertig gewonden gevallen.
De Palestijnse president Mahmud Abbas blijft weigeren te praten met Hamas, ondanks de chaos aan de grens tussen Egypte en de Gazastrook. Abbas noemde zaterdag de machtsovername vorig jaar door Hamas in Gaza een misdaad. Pas als Hamas de macht uit handen geeft, zal de Fatahpartij van Abbas weer overleggen met Hamas, zei Abbas.
Hamas accepteerde het voorstel van de Egyptische president Hosni Mubarak om in Caïro te overleggen met Fatah. De islamistische beweging beschuldigde Abbas ervan Hamas links te laten liggen. Mubarak zit in een moeilijke positie. Om Israël niet te veel tegen zich in het harnas te jagen moet hij de grens weer sluiten, maar de sympathie van de Egyptenaren ligt bij de noodlijdende Palestijnen in Gaza. Van Hamas moet Mubarak weinig hebben, omdat de beweging banden heeft met de verboden Moslimbroederschap, de belangrijkste oppositiepartij in Egypte. Israël zegt te vrezen dat Palestijnse strijders via Egypte Israël zullen binnendringen.