Buitenland

Iraakse premier kondigt offensief tegen Al-Qaida aan

BAGDAD (AP) – De Iraakse regering begint een offensief tegen Al-Qaida in Mosul, nu de afgelopen twee dagen bijna veertig doden zijn gevallen bij bomaanslagen in deze noordelijke stad. Dat heeft premier Nouri al-Maliki vrijdag gezegd. Hij kondigde een ‘beslissend gevecht’ aan.

25 January 2008 15:39Gewijzigd op 14 November 2020 05:29

Er zijn al troepen naar Mosul op weg en er is een operatiecentrum ingericht om de strijd te co(rdineren, zei Al-Maliki in een toespraak in de sjiitische heilige stad Karbala. Verdere bijzonderheden gaf hij niet. Een woordvoerder van het ministerie van binnenlandse zaken zei dat afgezien van de extra troepen ook nog drieduizend extra politiemensen naar Mosul worden gestuurd als versterking voor de reeds aanwezige 16.000.Al-Maliki reisde naar Karbala in verband met een aanslag op een medewerker van de daar residerende grootayatollah Ali al-Sistani. De medewerker, Abdul-Mahdi al-Karbalai, raakte licht gewond bij de bermbomexplosie van donderdag, maar twee van zijn lijfwachten werden gedood. Al-Maliki, een sjiiet, legde de schuld voor de aanslag bij ‘volgelingen van het vorige regime of buitenlandse inlichtingendiensten’, maar verklaarde zich niet nader.

Volgens het Amerikaanse leger is Mosul de laatste grote stad waar het terreurnetwerk Al-Qaida in Irak nog actief is. De stad ligt aan verschillende transportroutes, waaronder die tussen Bagdad en Syrië. De Amerikaanse schout-bij-nacht Gregory Smith zei eerder deze week dat de stad zowel voor de financiering als de aanvoer van buitenlandse strijders van levensbelang is voor Al-Qaida en dat de groep zich eigenlijk niet kan veroorloven die te verliezen. Het gevaar bestaat dan ook dat Al-Qaida en andere opstandelingen, als zij in het nauw worden gebracht, één front gaan vormen tegen het Iraakse leger, dat er in dit gebied vrijwel alleen voorstaat omdat de Amerikanen er maar weinig troepen hebben.

Mosul werd pas een basis van de opstandelingen nadat die in de westelijke provincie Anbar de steun van de bevolking hadden verloren. Naarmate zich meer soennitische stammen in Anbar tegen Al-Qaida keerden, konden de Amerikaanse en Iraakse strijdkrachten de ene na de andere militaire overwinning boeken.

De Amerikaanse strijdkrachten in het noorden hebben vergeefs gevraagd om extra troepen voor Mosul en zien hun inspanningen om de bevolking van dit gebied ook tegen Al-Qaida op te zetten tot nu toe niet beloond. Ongeveer 85 procent van de twee miljoen inwoners van Mosul zijn Koerden, maar er is ook een grote minderheid van Arabische soennieten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer