Buitenland

Israël vreest voor nieuwe aanslagen

JERUZALEM - Opnieuw zijn donderdag duizenden inwoners van Gaza via de opengebroken grens naar Egypte getrokken. Het Israëlische veiligheidsapparaat vreest dat tot gevolg zal hebben dat Hamas nieuwe aanslagen zal plegen. De paraatheid in het grensgebied met Egypte is verhoogd.

Van onze correspondent
25 January 2008 12:01Gewijzigd op 14 November 2020 05:29

De enige officiële grensovergang tussen Egypte en de Gazastrook ligt ten zuiden van de 150.000 inwoners tellende stad Rafah. Na de Israëlische terugtrekking uit de Gazastrook medio 2005 bleef de doorgang open. De aan Fatah verbonden Force 17 controleerde de grens onder toezicht van Europese waarnemers.Nadat Palestijnse terroristen op 25 juni 2006 de Israëlische soldaat Gilad Shalit kidnapten, kwam er een einde aan het normale grensverkeer. Tussen 25 juni 2006 en 13 juni 2007 was de grens slechts 83 dagen open. Egypte sloot de grens vrijwel helemaal, nadat Hamas in juni 2007 de macht overnam van Fatah. Force 17 en de Europese waarnemers verlieten de grens. Hamas zou graag een regeling zien waarbij de grens weer opengaat, zodat de bevolking in Gaza zich niet meer opgesloten voelt.

Na de verheviging van de Palestijnse beschietingen op Israëlische kibboetsen en de 20.000 inwoners tellende stad Sderot, besloot Israël de druk op Hamas in de Gazastrook op te voeren. Het sloot de toevoer van brandstof af. Hoewel Israël elektriciteit bleef leveren via kabels, zette Hamas deze week 1,5 miljoen Palestijnen in het donker. Na internationale druk besloot Israël weer brandstof te leveren, maar het was al te laat: gemaskerde Palestijnen bliezen de grensversperring op. Overigens verklaarde de chef van de Palestijnse nationale veiligheidsdienst deze week tegen een Britse krant dat Hamas al maanden heimelijk bezig was met het slopen van de afrastering. Dat versterkt de indruk dat Hamas bewust op een zogenaamde crisis heeft aangestuurd om internationale sympathie te kweken.

De doorbraak veroorzaakte in Israël grote ongerustheid. De vrees is namelijk dat er wapens en terroristen, mogelijk van al-Qaida, de Gazastrook zullen binnenstromen. Tot nu toe had de wapentoevoer plaats via ondergrondse tunnels tussen Egypte en Gaza, waartegen de Egyptische autoriteiten onvoldoende optraden.

Veiligheidsfunctionarissen in Israël vrezen ook dat terroristen van Hamas de Sinaïwoestijn zijn binnengedrongen. Terroristen kunnen proberen aanslagen op Israëliërs in de Sinaï te plegen of hen te kidnappen en naar de Gazastrook te brengen. De badplaatsen aan de Rode Zee zijn geliefd bij Israëlische vakantiegangers. De afdeling voor terreurpreventie van de Israëlische Nationale Veiligheidsraad adviseerde Israëliërs de Sinaï te verlaten en daar niet naartoe te reizen.

Een ander scenario is dat terroristen via de grens tussen Egypte en Israël het land binnendringen. Het Israëlische leger sloot donderdag de weg die langs Egypte loopt, voor het autoverkeer af. De politie en het leger in het grensgebied zijn in verhoogde staat van paraatheid gebracht.

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken stelde in een persverklaring dat Egypte de verantwoordelijkheid heeft over de grens, in overeenstemming met de getekende overeenkomsten. „Israël verwacht dat Egypte het probleem oplost.”

Onderminister Matan Vilnai van Defensie zei op de Israëlische legerradio dat Israël zich nu helemaal van de Gazastrook moet afscheiden. Israël zou volgens hem de toevoer van elektriciteit, water en medicijnen stop moeten zetten. Volgens hem is Egypte daar nu verantwoordelijk voor.

Anderen vinden juist dat Israël de lasten niet van zich af kan schuiven. Vredesactivisten zijn van plan zaterdag vanuit vijf plaatsen in Israël onder het motto ”Hef de Blokkade op” konvooien met hulpgoederen te laten rijden naar Erez, de grensovergang tussen Gaza en Israël. „De bewoners van de Gazastrook hebben, net als die van Israël en elke andere plaats op de wereld, het fundamentele recht van vrije toegang tot de buitenwereld voor mensen en goederen”, aldus een persverklaring.

Het konvooi zal onder meer meel, levensmiddelen en waterfilters naar de Gazastrook brengen. Het drinkwater in de Gazastrook is van slechte kwaliteit.

Twee mensenrechtenorganisaties, Adalah en Gisha, zullen zondag het Hooggerechtshof vragen om de reducties van de brandstof te verbieden. De organisaties betogen dat de bewoners van de Gazastrook onder een ernstige humanitaire crisis lijden en dat Israël het internationale recht schendt, omdat dit collectieve straffen verbiedt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer