Buitenland

Premier Hessen gooit eigen glazen in

WIESBADEN - De Hessense CDU-leider Roland Koch dacht met de bestrijding van jeugdcriminaliteit een mooi thema voor de verkiezingen in de deelstaat te hebben. Maar inmiddels weet hij ook dat het een uiterst gevoelig onderwerp is. Het is maar de vraag of hij zondag als premier van de deelstaat wordt herkozen.

John Klein
24 January 2008 11:50Gewijzigd op 14 November 2020 05:29

Koch regeerde de afgelopen jaren met een absolute meerderheid in Hessen. Maar volgens de peilingen is er sprake van een nek-aan-nekrace met de leider van de sociaaldemocratische SPD, Andrea Ypsilanti.Vlak voor Kerst zette Koch de toon met zijn opmerking dat „er te veel criminele allochtonen in dit land zijn.” Twee jongeren van Griekse en Turkse komaf hadden in de metro van München een bejaarde man genadeloos in elkaar geschopt. Een beveiligingscamera registreerde het voorval. De beelden van het incident zorgden voor een golf van verontwaardiging.

„Ik spreek voor de zwijgende meerderheid”, meende Koch. Mogelijk had hij gelijk, maar het lag er te dik bovenop dat de politicus probeerde een slaatje te slaan uit het incident. SPD-fractieleider Struck meende zelfs dat Koch zich zeer moet hebben verheugd over de geweldsuitbarsting in de metro. Een opmerking die tot grote wrijving leidde tussen de in Berlijn regerende partijen.

Kochs uitspraken zetten ook de toon voor de media. Sinds enige tijd stuurt de Hessense jeugdhulpverlening moeilijk opvoedbare jongeren naar Siberië. De krant Bildzeitung kopte onlangs al: ”Hout hakken bij min 30”. In het artikel was te lezen hoe 15- en 16-jarige jongens die vroeger docenten en hulpverleners aanvielen, nu het rechte pad weer vonden. En dat alleen door de professionele begeleiding en de „impulsarme” omgeving in Siberië. Bild citeerde zelfs een zekere Marcel die graag langer in het onherbergzame Siberië wil blijven.

Harde taal
Zulke verhalen over heropvoeding zijn niet nieuw en zouden normaal gesproken hoogstens een reportage voor een zaterdagbijlage opleveren, maar nu is het anders. In de verkiezingstijd overheerst de roep om strengere straffen voor jonge criminelen het publieke debat.

Koch staat bekend als iemand die harde taal niet schuwt. Toen hij negen jaar geleden het roer overnam van de SPD en de Groenen had hij dit mede te danken aan een agressieve toon tegen allochtonen.

Koch liet een tweede ballonnetje op. Criminele jongeren moeten harder worden gestraft en het jeugdstrafrecht moet in extreme gevallen al op 12- en 13- jarigen worden toegepast, was zijn vervolg.

Felle kritiek van jeugdpsychologen, criminologen en kinderrechters was zijn deel, ook voor zijn eigen partij ging het opsluiten van kinderen onder de 14 te ver.

Koch bereikte echter wel dat jeugdcriminaliteit nu al wekenlang heftig besproken wordt, maar beslist niet altijd tot zijn eigen genoegen. Zo kwam naar buiten dat de veroordeling van jonge criminelen nergens zo lang op zich laat wachten als in Hessen. Bovendien wijzen Hessens eigen statistieken uit dat geweldsdelicten er de laatste jaren sterker zijn gestegen dan in de rest van Duitsland.

In de laatste week voor de verkiezingen probeert de Hessense CDU nog een laatste slag te slaan. Op nieuwe posters waarschuwt de partij tegen een links blok met allochtone politici. ”Stop Ypsilanti, Al-Wazir en de communisten”, is de nieuwe leus. Al-Wazir is de leider van de Groenen; de sociaaldemocraat Ypsilanti draagt de naam van haar Griekse ex-man.

Nu de CDU bewust buitenlandse namen van linkse leiders verdacht ging maken, werd ook Joschka Fischer wakker. De oud-leider van de Groenen begon zijn politieke loopbaan in Hessen. Als lid van de eerste rood-groene deelstaatregering had hij het begin jaren negentig veelvuldig aan de stok met oppositieleider Koch.

Fischer zette daarom koers naar Wiesbaden en viel in het kurhaus uit naar Koch. „Ik schaam me voor Hessen”, zei hij onder veel media-aandacht. „Zo’n minister-president moet worden weggestuurd.”

Coryfee
De aanhoudende kritiek op Roland Koch miste haar uitwerking niet. Voor even was de 50-jarige Ypsilanti favoriet voor het premierschap.

Maar ook dat duurde niet lang. Zondag sprak een oud-coryfee van de sociaaldemocraten zijn steun uit voor Koch. Wolfgang Clement, in de regering-Schröder minister van Economie, laat weten niets te zien in de sociale en ecologische koers van de Hessense SPD-kandidate. In de Welt am Sonntag sprak hij van een „economische doodsteek voor de industrie” als je de atoomcentrales in de deelstaat sluit zonder kolencentrales bij te bouwen.

De SPD dreigde Clement uit de partij te zetten, maar het kwaad was geschied. Een partijgenoot afvallen in een verkiezingsstrijd, dat is een politieke doodzonde. En daarmee blijft de verkiezingsstrijd tot het laatste moment spannend.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer