Buitenland

Politie Zimbabwe jaagt demonstranten uiteen

HARARE (AP) - De politie van Zimbabwe heeft gisteren traangas afgevuurd en charges uitgevoerd om enkele honderden demonstranten uiteen te jagen die op weg waren naar een bijeenkomst van de oppositie. Enkele demonstranten raakten gewond en een flink aantal werd gearresteerd, zei een tot de oppositie behorende advocaat.

24 January 2008 10:35Gewijzigd op 14 November 2020 05:29

Woensdagmorgen vroeg arresteerde de politie oppositieleider Morgan Tsvangirai in diens huis. Hij werd na vijf uur vrijgelaten en sprak later op de dag toch nog enkele honderden aanhangers toe op de plek waar zijn partij de protestbijeenkomst had belegd, een terrein naast een stadion aan de rand van Harare. „(President Robert) Mugabe is gezakt voor de test van vrije en eerlijke verkiezingen”, zei hij. „Als dit de reactie van het regime is, zijn verkiezingen niet meer dan een farce.”De oppositie had een „vrijheidsmars” aangekondigd voor politieke hervormingen en eerlijke verkiezingen, maar de politie verbood dat dinsdag, hoewel onlangs met bemiddeling van de Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki wetgeving is aangenomen die bepaalt dat de oppositie vrij is campagnebijeenkomsten te organiseren voor de verkiezingen van maart. Zij zei de oppositie te verdenken van „sinistere motieven” en niet te geloven dat haar bedoelingen vreedzaam zijn.

De oppositie ging tegen het verbod in beroep en gistermorgen bepaalde de rechter dat de campagnebijeenkomst zelf kon doorgaan, maar dat een mars ernaartoe verboden bleef. Toen na de uitspraak enkele honderden oppositieaanhangers vanaf het kantoor van Tsvangirai’s Beweging voor Democratische Verandering op pad gingen naar de plaats van de bijeenkomst werden zij met verwijzing naar de uitspraak uiteengejaagd door de politie.

Partijwoordvoerder Nelson Chamisa noemde de arrestatie van Tsvangirai en het verbod op de mars een moedwillig affront jegens bemiddelaar Zuid-Afrika. „Het is een aanfluiting van Mbeki’s inspanningen, een aanfluiting van Afrikaanse oplossingen voor Afrikaanse problemen.”

De oppositie wil dat de hervormingen die zij door bemiddeling van Mbeki van de regering heeft weten los te krijgen, worden uitgebreid voordat de verkiezingen worden gehouden en pleit daarom voor uitstel van de verkiezingen tot juni. Mugabe wil daar echter niets van weten en houdt vast aan eind maart.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer