Binnenland

Veel animo voor politiestakingen

RIJSWIJK (ANP) – De bijeenkomsten voor stakende politieambtenaren zijn woensdag over het algemeen druk bezocht. Politievakbond NPB verwacht dat uiteindelijk in totaal meer dan 10.000 stakers zich hebben ingeschreven, uit protest tegen het cao-beleid van minister Ter Horst.

23 January 2008 19:22Gewijzigd op 14 November 2020 05:29
In Ewijk, Wijchen en Culemborg hielpen politiemensen in verzorgingshuizen. Agenten van het korps Gelderland-Midden kwamen woensdagochtend bijeen in sportcentrum Papendal bij Arnhem. Later in de ochtend gingen de stakers eveneens naar instellingen om vrijw
In Ewijk, Wijchen en Culemborg hielpen politiemensen in verzorgingshuizen. Agenten van het korps Gelderland-Midden kwamen woensdagochtend bijeen in sportcentrum Papendal bij Arnhem. Later in de ochtend gingen de stakers eveneens naar instellingen om vrijw

Van het grote politiekorps Rotterdam-Rijnmond schreven circa negenhonderd medewerkers zich in als staker. In Den Bosch was de opkomst met ongeveer vierhonderd personen onverwachts zo hoog dat uitgeweken moest worden van het hoofbureau in Den Bosch naar de Verkadefabriek. Ook in onder meer Brabant-Zuidoost, Haaglanden, Zuid-Holland Zuid en Limburg was sprake van honderden stakende politiemensen.De meeste werkonderbrekingen duurden een uur of vier, maar in sommige regio’s stond de verwerking van niet-urgente zaken de hele dag op een laag pitje. De Friese bureaus hielden een estafette, waarbij ze om de beurt twee uur dichtgingen.

In de regio’s vulden de bonden de stakingsacties verschillend in. Overijsselse politiemensen hielpen in een zorgtehuis en ze prikten zwerfvuil bij opritten van de snelweg. In diverse gevallen boden boze politiemensen petities aan hun korpsbeheerders aan. In Rotterdam bliezen ze een ’luchtkasteel’ op.

Voorzitter Van de Kamp van de ACP kreeg in Ede de kans om premier Balkenende te wijzen op het belang van een goede politie-cao.

Behalve de landelijke staking, die de NPB organiseerde en waarbij de andere bonden aanhaakten, had de ACP ook nog enkele andere acties. Zo staakte in het gerechtsgebouw in Den Bosch bijvoorbeeld de parketpolitie. Diverse voorgeleidingen van verdachten werden daarom verplaatst.

De eerste landelijke staking is pas woensdagavond laat afgelopen, maar de bonden hebben al weer nieuwe acties in petto. Donderdag zetten recherchemensen in Utrecht een plaats delict op om de werkwijze aan het publiek te demonstreren. De NPB regelt verder nog een staking onder verkeersflitsers. Het is de bedoeling dat drie of vier van deze teams dan het werk neerleggen.

De politievakbonden hebben een cao-conflict met minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken). Wat zij tot nu toe heeft geboden, vinden de belangenbehartigers onvoldoende. Inmiddels voeren de partijen wel verkennende gesprekken.

De bewindsvrouw biedt een salarisverhoging van 9,25 procent voor agenten die al lange tijd op straat werken en aan het eind van hun salarisschaal zitten. Andere politiemensen kunnen 6,25 procent extra salaris tegemoetzien in de komende twee jaar.

De ACP eist een structurele loonsverhoging van 200 euro per maand. De NPB wil een loonsverhoging van 3,3 procent per jaar en een tegemoetkoming in de zorgverzekeringskosten voor politiemensen met een partner die niet werkt en/of studerende kinderen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer