Buitenland

Europese Commissie eens over klimaatplannen

BRUSSEL (ANP) – De 27 eurocommissarissen in de Europese Commissie zijn het woensdag eens geworden over een omvangrijk klimaat– en energieplan. Het is de uitwerking van de afspraken die de regeringsleiders van de 27 EU–landen vorig jaar maart maakten.

23 January 2008 13:28Gewijzigd op 14 November 2020 05:29

Toen werd onder meer afgesproken dat de EU als geheel in 2020 20 procent minder CO2 zal uitstoten dan in 1990. Ook moet 20 procent van alle energie uit duurzame bronnen als zon, wind en water worden gehaald.Wie binnen Europa wat moet doen, is nu bekend. Rijke landen moeten meer doen dan arme landen aan de vermindering van de uitstoot van kooldioxide. Nederland moet in 2020 14 procent van zijn energie uit duurzame bronnen halen, nu is dat 2,4 procent. De EU–landen en het Europees Parlement moeten instemmen met de voorstellen.

Nog voor de plannen bekend werden was er al veel protest. Van sommige EU–landen, van de industrie en van de milieubeweging die de plannen onvoldoende vindt. Het Europees Parlement en de EU–landen moeten nog instemmen met de plannen. Dat zal het komende jaar nog fel debat opleveren. Ook binnen de Europese Commissie werd tot op het laatst strijd geleverd tussen commissarissen die een vergaander plan wilden en leden die bang waren voor de economische gevolgen.

Nieuwkomers in de EU als Roemenië en Bulgarije worden ontzien. Deze landen mogen zelfs meer kooldioxide uitstoten om te voorkomen dat hun economische groei stokt. Het plan kost Europa als geheel zeker 60 miljard euro per jaar.

Landen die al heel ’groen’ en milieubewust met energie omspringen, hebben daar geen voordeel van. Zweden bijvoorbeeld, haalt nu al 40 procent van al zijn energie uit hernieuwbare bronnen als water, wind en zon, maar moet desondanks bijna net zo veel extra leveren als Luxemburg, dat op dit vlak nog praktisch nul scoort. Over de hele linie gaat de EU van 8,5 procent hernieuwbare energie nu naar 20 procent in 2020. Iedereen doet er gemiddeld 11,5 procent bij.

De Scandinavische landen morren over hun hoge doelen voor hernieuwbare energie. Duitsland vreest voor het verleis van 1 miljoen banen. Frankrijk wil dat kernenergie, waarbij nauwelijks kooldioxide vrijkomt, mee wordt geteld.

Het hele pakket aan plannen gaat Europa 60 miljard euro per jaar kosten, een half procent van het totale bruto binnenlands product (bbp) van de EU. Dat is nodig om te voorkomen dat de opwarming van de aarde de 2 graden Celsius overstijgt. En niets doen is nog veel duurder, meent Brussel. Dan kunnen de kosten oplopen tot 20 procent van het totale bbp: 2400 miljard euro per jaar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer