Iraakse vlag verliest zijn sterren
BAGDAD - Het Iraakse parlement heeft dinsdag een wet aangenomen die het land een jaar de tijd geeft een nieuwe vlag te ontwerpen.
Op aandringen van de Koerdische minderheid, die de huidige vlag een pijnlijke herinnering aan het Saddam Husseintijdperk vindt, werd de wet door 110 van de 165 aanwezigen afgevaardigden aangenomen. Totdat de nieuwe vlag er is, wordt er een tussenvorm gebruikt. Dat is een versie van de oude vlag, waarvan drie sterren worden verwijderd en waarop van de tekst ”Allahu Akbar” (”Allah is groot”) -nu nog in het handschrift van Saddam- het lettertype wordt veranderd.De beslissing van het parlement moet een dreigend conflict voorkomen over een internationale Koerdische manifestatie in het noorden van Irak, volgende maand. De Koerden hadden aangekondigd dat ze de oude vlag niet zouden hijsen. „Het is onmogelijk om de vlag in zijn huidige verschijning te voeren, ook voor Arabische parlementsleden. Er zijn Koerden vermoord uit naam van deze vlag. Hij moet veranderd worden”, zei Mahmud Othman, een vooraanstaand Koerdisch parlementslid, voordat het voorstel werd aangenomen.
De Koerden wilden de kleur van hun vlag, geel, ook in de nieuwe vlag terugzien. Dat gaat voorlopig niet door. Onder de nieuwe wet verdwijnen wel de drie groene sterren.
Die drie groene sterren waren oorspronkelijk symbolisch voor het voornemen de Arabisch-socialistische landen Egypte, Syrië en Irak te verenigen. Nadat dit project op de lange baan was geschoven, gaf de Iraakse dictator Saddam Hussein er de betekenis vrijheid, eenheid en socialisme aan. Toen Saddam Hussein werd belaagd door westerse mogendheden voegde hij begin jaren negentig de islamitische lofprijzing tussen de sterretjes op het dundoek toe om zijn vroomheid te beklemtonen.
De onenigheid over de vlag illustreert de moeizame samenwerking tussen de semiautonome Koerdische minderheid en de Arabische meerderheid in de regering van premier Nuri al-Maliki. Zo willen de Koerden een deel van het defensiebudget aan hun eigen leger, de peshmerga, kunnen besteden. Daarnaast willen de Koerden de olierijke stad Kirkuk binnen hun invloedssfeer halen.
Het zelfbestuur van de Koerden dat in de grondwet van 2005 wordt erkend, is vooral de soennieten in het parlement een doorn in het oog. Koerden leggen de kritiek naast zich neer en noemen de opmerkingen negatief en niet opbouwend.
Bij een zelfmoordaanslag voor een school in de Iraakse stad Baquba is dinsdag 1 voorbijganger om het leven gekomen en zijn 21 scholieren, leraren en omstanders gewond geraakt. Het was niet direct duidelijk of de school het doelwit was. De school staat naast het kantoor van de gouverneur van de provincie Diyala en een gemeentekantoor.
Anders dan in de rest van Irak is het geweld in Diyala de afgelopen zes maanden niet afgenomen. Het Amerikaanse leger voert er strijd met al-Qaida.
In een sjiitische wijk van Bagdad raakten twee agenten gewond door een bermbomexplosie. Niet ver ten zuiden van Bagdad raakten bij een bomaanslag op een politiepatrouille twee agenten en twee vrouwelijke omstanders gewond.