Regering–Prodi in de problemen
ROME - De Italiaanse regering onder aanvoering van premier Romano Prodi zit in de problemen. De kleine rooms-katholieke coalitiepartner Udeur van ex-minister van Justitie Clemente Mastella, heeft besloten definitief uit de regering te stappen.
„We verlaten de meerderheid”, zei Mastella. „Ik ga niet onderhandelen, ik ga niet overleggen: het is afgelopen.” De partij heeft drie cruciale leden in de senaat, waar Prodi tot dusver kon terugvallen op een krappe meerderheid van 1 zetel.Mastella trad kortgeleden af wegens een justitieel onderzoek naar vermeende corruptie door zijn vrouw, een regionale politica, en hemzelf. Beiden ontkennen de aantijgingen.
Volgens het Italiaanse nationale persbureau ANSA heeft Mastella gistermiddag gezegd geen vertrouwen meer te hebben in de centrumlinkse coalitie. Een eerder gedane belofte van gedoogsteun van Udeur voor de koers van Prodi is daarmee van de baan. Volgens Mastella moeten er nieuwe verkiezingen komen. Hij is niet bereid tot lijmpogingen, zo onderstreepte hij.
Prodi kan in de senaat overigens nog wel wetsvoorstellen laten passeren met steun van een of meer benoemde senatoren voor het leven. De regeringsleider heeft al eerder op deze groep van zeven moeten terugvallen om zijn beleid door het parlement te loodsen.
Kopstukken van Prodi’s centrumlinkse Unione kwamen maandagavond bijeen voor spoedberaad. Prodi zou vandaag de Kamer van Afgevaardigen toespreken, zo berichtte de publieke omroep RAI na afloop van het spoedberaad.
Prodi gaat waarschijnlijk de vertrouwenskwestie aan de orde stellen in de Kamer en, afhankelijk van de uitslag daarvan, mogelijk ook in de senaat. Daar heeft hij nog steeds een meerderheid met behulp van de zeven senatoren voor het leven. Dat zijn de drie voormalige presidenten van de republiek die nog in leven zijn (Cossiga, Scalfaro en Ciampi) en vier Italianen die benoemd zijn wegens hun bijzondere verdiensten.
Prodi won in april 2006 de Italiaanse Kamerverkiezingen met een historisch kleine voorsprong van 0,065 procentpunten op zijn centrumrechtse rivaal, toenmalig premier Silvio Berlusconi. In mei 2006 werd het centrumlinkse kabinet-Prodi II gevormd, met maar liefst 102 ministers, viceministers en staatssecretarissen het grootste in de geschiedenis van Italië. Tientallen partijen en bewegingen waren erin vertegenwoordigd, in sindsdien wisselende samenstelling.