Buitenland

Kenia blijft toneel van bloedvergieten

NAIROBI (ANP) – Kenia blijft het toneel van etnisch geweld en politieke ruzie na de tumultueus verlopen presidentsverkiezingen van eind december. Honderden doden, honderdduizenden verdrevenen en gigantische economische schade ten spijt willen de autoriteiten en oppositie niets weten van toenadering. Beschuldigingen over wie er verantwoordelijk is voor het geweld, vliegen over en weer.

21 January 2008 07:24Gewijzigd op 14 November 2020 05:28
Kenia blijft het toneel van etnisch geweld en politieke ruzie na de tumultueus verlopen presidentsverkiezingen van eind december. Foto EPA
Kenia blijft het toneel van etnisch geweld en politieke ruzie na de tumultueus verlopen presidentsverkiezingen van eind december. Foto EPA

Dagelijks sterven in het Afrikaanse land mensen door de hand van etnische tegenstanders en dit weekeinde was het niet anders. Met pijl en boog, kapmessen en speren gingen aanhangers van president Mwai Kibaki en van oppositieleider Raila Odinga elkaar te lijf.Ooggetuigen beschrijven taferelen die griezelig veel weg hebben van de massale slachtpartijen in Rwanda in 1994. „Ik zag drie mensen die waren gedood met panga’s (machetes) met hakwonden op het hoofd, snijwonden op de rug en een afgehakte hand", verklaarde freelance fotograaf Samuel Oduor zondag.

Zelfs in de hoofdstad Nairobi vinden onder de neus van de politie etnische zuiveringen plaats. Kikuyu–stamleden zetten zondag leden van de Luo–stam van Odinga hun huizen uit in de sloppenwijk Matare. Vechtpartijen die daarop uitbraken, eisten verscheidene levens.

Ten westen en noordwesten van de hoofdstad gaat het geweld ook onverminderd door. In de Rift Vallei kwamen dit weekeinde zeker acht mensen om door etnisch geweld. „Een groep gewapende mannen viel een dorp aan en liet vijf doden en verwoeste bezittingen achter. Het ging om vluchtelingen in een kamp, om mensen die verdacht werden van het stemmen op president Kibaki", aldus een regionale politiezegsman. Drie anderen stierven door politiekogels.

Vluchtelingen in het gebied worden bedreigd en zijn zelfs in kloosters en kerken hun leven niet zeker. Een katholieke priester in het district Kipkelion zond een noodoproep aan de politie omdat zijn missie waar circa zeshonderd mensen hun toevlucht hadden gezocht, was omsingeld. „Terwijl ik met u spreek zie ik ongeveer 1500 mensen met bogen, pijlen en speren", vertelde broeder Nkoyoyo de Keniaanse krant Sunday Nation.

Ook buitenlanders worden meegesleurd in de maalstroom van het politieke geweld. De Nederlandse documentairemaakster Fleur van Dissel zat korte tijd vast op verdenking van terrorisme maar werd na diplomatieke bemiddeling vrijgelaten en keerde zondag ongedeerd in Nederland terug.

Pogingen van buitenaf om de dialoog op gang te helpen, werpen ondertussen weinig vruchten af. Beide kampen spreken hun bereidheid uit om te praten, maar in de retoriek valt vooral op dat de partijen elkaar onverminderd de zwarte piet toeschuiven voor het geweld.

„Het is triest om te zien hoe leiders er voor kiezen hun aanhangers voor te gaan in het verbranden van voertuigen, het vernielen van andermans eigendommen en het molesteren van vrouwen en kinderen", stelde een regeringswoordvoerder zaterdag in een vingerwijzing naar Odinga. Afgelopen donderdag viel de oppositieleider met soortgelijke woorden uit. „De overheid en de politie hebben dit land veranderd in de ’killing fields’ van de onschuldigen waarbij mensen lukraak worden geëxecuteerd".

De oppositie kondigde ondanks de bloedig verlopen betogingen van afgelopen week nieuwe demonstraties aan voor donderdag. Ook dreigt ze met economische sabotage bij bedrijven die in nauw contact zouden staan met Kibaki, en met stakingen om de economie van het land op de knieën te dwingen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer