Washington wil hulppakket
NEW YORK - Economische hulpmaatregelen moeten niet te lang op zich laten wachten, anders hebben zij weinig effect.
Zij moeten vooral ook tijdelijk zijn, heeft Federal Reservevoorzitter Ben Bernanke donderdag benadrukt tegenover de begrotingscommissie van het Huis van Afgevaardigden in Washington. Welke maatregelen zou Bernanke prefereren? Daarover liet de Fed-voorzitter zich niet uit.Washington lijkt er eensgezind van overtuigd dat er iets moet gebeuren om een recessie te voorkomen.
Elke presidentskandidaat die momenteel campagne voert komt met een plan. De Democraten en de Republikeinen in Washington komen met hun plannen en president Bush liet donderdag weten aan eigen voorstellen te werken na overleg met het parlement. Verlaging van de belastingtarieven, belastingteruggave, verlaging van de vennootschapsbelasting en versnelde afschrijving van investeringen voor bedrijven circuleren als potentiële recepten.
De Democraten willen dat vooral lagere en modale inkomens van de maatregelen profiteren. Zij krijgen steun van sommige analisten. „Je moet maatregelen nemen voor mensen die hun belastingteruggave zullen spenderen. Dat geldt voor modale en lagere inkomens. Mensen met hogere inkomens spenderen toch wel; of men nu belasting terugkrijgt of niet”, aldus chef-econoom Mark Zandi van het financieel instituut Moody’s Economy. De Republikeinen mikken meer op lagere lasten voor het bedrijfsleven.
Bernanke benadrukte donderdag dat de problemen op Wall Street geen weerspiegeling vormen van de algemene economie van Amerika. „Onze economie wordt gekenmerkt door een goede productiviteit, geholpen door goedgeschoolde arbeidskrachten plus moderne technologie en er is voldoende geld beschikbaar op de financiële markt, waardoor economische problemen zich relatief makkelijk laten corrigeren”, aldus Bernanke. Zijn optimisme mocht niet baten. De indexen op Wall Street zakten met nog eens 3 procent en zitten nu al 9,2 procent onder het niveau waarmee het jaar begon.
Gekoppeld aan slecht nieuws over de huizenmarkt, waar de bouw van nieuwe huizen vorige maand terugliep met ruim 14 procent (waarmee het laagste niveau werd bereikt sinds 1993), leidt de sombere stemming van Wall Street volgens sommigen tot een soort paniek in Washington, waardoor mogelijk onnodige maatregelen worden genomen.
„Er circuleren in Washington hulppakketten die 100 tot 150 miljard dollar in onze economie zouden moeten pompen, terwijl er nog geen sprake is van een recessie die er misschien ook helemaal niet komt”, meent professor economie Allan Meltzer van de Carnegie Mellon Universiteit in Pittsburgh (Pennsylvania).
Bloomberg News raadpleegde 62 bekende Amerikaanse economen. Die verwachten een gemiddelde groei voor de Amerikaanse economie van 1,5 procent van het bruto nationaal product (bnp) in de eerste helft van dit jaar. „Zeker, wij hebben betere tijden gekend, maar 1,5 procent groei is géén recessie. Bovendien is de inflatie vorige maand gedaald in vergelijking met november. Het is dus niet allemaal kommer en kwel en paniek lijkt mij daarom op dit moment de slechtst denkbare economische raadgever voor politiek Washington”, aldus professor Meltzer.