Buitenland

Senegal onderzoekt ramp met veerboot

De Senegalese president, Abdoulaye Wade, heeft dinsdag een gerechtelijk onderzoek toegezegd naar de veerbootramp die aan ongeveer 1000 mensen het leven heeft gekost. Twee ministers (Youssouf Sakho van Verkeer en Youba Sambou van Defensie) hebben hun ontslag ingediend.

AP
2 October 2002 10:35Gewijzigd op 13 November 2020 23:51

Wade erkende tegenover CNN dat het dodencijfer wellicht nog hoger is dan gemeld, omdat kinderen onder de vijf jaar op de veerboot geen kaartje nodig hadden.

In Duitsland bevestigde de scheepswerf die het schip opleverde, de Neue Germersheimer Schiffswerft, dat de ”Joola” was gebouwd voor het vervoer van maximaal 536 passagiers en 64 bemanningsleden. Dat is bijna de helft van het aantal mensen dat zich op het vaartuig bevond.

Vissers en inwoners van dorpen langs de kust van Gambia kregen toestemming de lichamen van slachtoffers van de ramp te begraven. Wel moeten zij de autoriteiten op de hoogte stellen wanneer zij een lichaam vinden en moet er een foto van worden gemaakt. Senegal heeft daartoe besloten om te voorkomen dat ziektes uitbreken door de tientallen lichamen die, veelal in verregaande staat van ontbinding, voor de Gambiaanse kust drijven of op de stranden aanspoelen.

Nog steeds bevinden zich honderden lichamen in de gezonken veerboot. Er zijn slechts tachtig slachtoffers geïdentificeerd en de meeste zijn niet meer te identificeren, aldus het identificatieteam. Duikers zeggen dat de lichamen in de veerboot door ontbinding bij 30 graden Celsius, de temperatuur van het water van de Atlantische Oceaan ter plekke, na vijf dagen niet meer intact uit het schip zijn te halen.

Minister van Binnenlandse Zaken Mamadou Niang zei dat de autoriteiten nu moeten beslissen wat er moet gebeuren met de honderden doden in het schip. De opties zijn het wrak naar de kust slepen of op de bodem van de oceaan laten zinken. Ook wordt overwogen er een monument van te maken.

Het schip, dat vanuit het zuiden van Senegal op weg was naar de hoofdstad Dakar, kwam donderdagavond in zwaar weer terecht, waarna het kapseisde en zonk. Aan boord bevonden zich minstens 1034 mensen. Slechts 64 personen hebben de ramp overleefd. Onder de doden zijn een Nederlandse broer en zus.

President Wade hield dinsdag een toespraak tot de bevolking. De woede onder de burgers was groot.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer