Kerk & religie

Grondvlak: 75 jaar gg in Ned. te Vriezenveen

De gereformeerde gemeente in Nederland aan de Bouwmeesterstraat in Vriezenveen bestaat donderdag 75 jaar.

Kerkredactie
15 January 2008 10:48Gewijzigd op 14 November 2020 05:27
De gereformeerde gemeente in Nederland aan de Bouwmeesterstraat in Vriezenveen bestaat donderdag 75 jaar. Foto Studio 81
De gereformeerde gemeente in Nederland aan de Bouwmeesterstraat in Vriezenveen bestaat donderdag 75 jaar. Foto Studio 81

In 1922 kon na het vertrek van godsdienstonderwijzer W. van Leeuwen een aantal personen in de hervormde evangelisatie in Vriezenveen zich niet langer verenigen met de prediking van de nieuwe godsdienstonderwijzer, H. Brink. In november 1930 werden op een kerkenraadsvergadering van de gereformeerde gemeente te Rijssen (Eskerk) enkele personen uit Vriezenveen gehoord en werd gesproken over het kerkelijk verband.In februari 1931 werd er in Vriezenveen een vergadering belegd met de kerkenraad van Rijssen onder leiding van ds. J. Fraanje uit Barneveld en een viertal mansleden. Er werd besloten een gebouw te huren, aldus de notulen.

Aanvankelijk kwam men bijeen ten huize van de familie O. Zwolsman aan de Bouwmeesterstraat. In mei 1932 werd er een kerkenraad gekozen en op 1 juni 1932 werden A. Folbert en A. Dekker bevestigd als ouderling en J. Jonker als diaken, in aanwezigheid van de ouderlingen A. Baan en A. van Noord uit Rijssen.

In het voorjaar van 1933 kwam een eigen kerkgebouw gereed. In mei 1933 bediende ds. J. Fraanje als consulent voor het eerst in de gemeente van Vriezenveen het heilig avondmaal. Na het ontstaan van de Gereformeerde Gemeenten in Nederland in 1953 sloot de gemeente zich bij dit kerkverband aan.

In 1978 besloot de kerkenraad een nieuwe kerk te bouwen. Het oude kerkje werd als vergaderzaal in het nieuwe kerkgebouw geïntegreerd. De nieuwe kerk is een modern gebouw en biedt plaats aan ongeveer 350 kerkgangers. Op dit moment telt de gemeente circa 470 leden en doopleden. De gemeente is vanaf de oprichting vacant.

Donderdag zal er een herdenkingsdienst worden gehouden waarin de consulent, ds. J. Roos uit Barneveld, voorgaat.

Erfenis voor hervormd Putten
De hervormde gemeente in Putten heeft een erfenis van 550.000 euro van een plaatsgenote ontvangen. Het kerkbestuur noemt het legaat bijzonder, vooral omdat de kerk op een klein bedrag na de enige begunstigde is.

Aan besteding van de erfenis zijn wel de nodige voorwaarden verbonden. Zo mag het geld alleen ten goede komen aan de Oude Kerk en de Zuiderkerk in het dorp op de Veluwe. Het mag niet worden opgepot of worden gebruikt voor het onderhoud van wijkgebouwen van de hervormde gemeente, meldde Evert Kous maandag. Kous is voorzitter van het college van kerkrentmeesters van de hervormde gemeente in Putten.

„Het gebeurt wel vaker dat iemand die alleenstaand is de kerk legateert. Een vermogen in deze grootte kunnen we ons echter niet herinneren”, zegt Kous. Slechts een klein deel van de nalatenschap van het overleden gemeentelid gaat naar verre familie, het overgrote deel komt ten goede aan de kerk.

De hervormde gemeente wil in alle rust een bestemming voor het geld vinden. „Dan kun je bijvoorbeeld denken aan de uitbreiding van het orgel of wellicht het aanstellen van een pastoraal medewerker. Een definitief besluit wordt weloverwogen en doordacht genomen”, laat Kous weten.

Tweede hhg in Waddinxveen
De christelijke afgescheiden gemeente te Waddinxveen heeft zich per 1 januari van dit jaar aangesloten bij de Hersteld Hervormde Kerk (HHK). Dat laat het breed moderamen van de classis West van de HHK weten in een persbericht.

Sinds ruim een jaar waren er besprekingen met de christelijke afgescheiden gemeente om de mogelijkheden voor toetreding tot de Hersteld Hervormde Kerk te bezien. Daartoe is zowel aan de kerkenraad als aan de gemeente voorlichting gegeven naar aanleiding van vragen die er leefden bij ambtsdragers en gemeenteleden. In deze periode zijn ook besprekingen gevoerd met de reeds in Waddinxveen bestaande de hersteld hervormde gemeente, die samenkomt in het gebouw aan de Staringlaan.

Sinds 1 januari gaat de christelijke afgescheiden gemeente als zelfstandige gemeente verder onder de naam hersteld hervormde gemeente Dorpstraat. De bestaande ambtelijke structuren blijven behouden, waarbij ds. J. G. van Tilburg als eigen predikant weer aan de gemeente verbonden is.

Ds. Van Tilburg heeft gaande het proces van aansluiting een aanvraag bij de HHK ingediend om hersteld hervormd predikant te worden. Eind oktober 2006 werd hij door het breed moderamen van de generale synode als predikant toegelaten en vanaf die datum heeft hij preekconsent. Sindsdien gaat hij ook regelmatig voor in hersteld hervormde gemeenten. Predikant en gemeente hebben nu weer dezelfde kerkelijke status.

De christelijke afgescheiden gemeente te Waddinxveen bestaat sinds 1892 en werd de laatste decennia gediend door de predikanten A. P. Verloop, N. van der Want en J. G. van Tilburg. Laatstgenoemde dient de gemeente sinds 1997. De gemeente komt sinds 1894 bijeen in het kerkgebouw aan de Dorpstraat in Waddinxveen. De nieuwe hersteld hervormde gemeente Dorpstraat telt ongeveer 120 leden en doopleden.

Opening Het Open Huis Haarlem
In Haarlem zal burgemeester Schneiders zaterdagmiddag het nieuwe gebouw van Het Open Huis officieel openen. Het Open Huis is een missionair initiatief van de christelijke gereformeerde kerk in Haarlem.

In september 2004 is Dick van den Boogaart aangesteld als missionair werker in de Haarlemse wijk Schalkwijk. Met allerlei activiteiten, zoals een pastoraal en een maatschappelijk spreekuur, een tweedehandskledingwinkel, een kinderclub en kerkdiensten, probeert hij samen met een grote groep vrijwilligers de kerk opnieuw een plek te geven in de Haarlemse wijk. Vorig jaar kreeg de missionaire gemeente de beschikking over een eigen gebouw in de Professorenbuurt.

In de loop van de tijd is Het Open Huis steeds meer verzelfstandigd. Missionair werker Van den Boogaart: „Er wordt nu een stichting in het leven geroepen waar alle activiteiten op diaconaal-maatschappelijk gebied worden ondergebracht. De stichting heeft bij de burgerlijke gemeente een aanvraag ingediend voor subsidie voor haar activiteiten die vallen onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO).”

De missionaire gemeente in Schalkwijk belegt ook diensten op zondag. Tientallen Schalkwijkers met verschillende etnische achtergronden bezoeken inmiddels de diensten.

De rubriek Grondvlak is bedoeld voor nieuws vanuit plaatselijke gemeenten. Berichten die voor plaatsing in aanmerking komen, kunnen gemaild worden naar: grondvlak@refdag.nl. Post kan gestuurd worden naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer