Iran: Nieuwe fase in samenwerking IAEA
TEHERAN - De samenwerking tussen Iran en het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) is een „nieuwe fase” ingegaan. Het plaatsvervangend hoofd van de Iraanse Atoomenergie Organisatie, Mohammad Saeedi, heeft dit vrijdag gezegd bij aankomst van IAEA-hoofd Mohamed al-Baradei in Teheran.
De besprekingen die Al-Baradei dezer dagen voert met Iraanse leiders zijn cruciaal voor een rapport over het Iraanse nucleaire programma dat het IAEA in maart moet opleveren. Het rapport had aanvankelijk in december moeten verschijnen, maar die deadline werd op verzoek van Teheran opgeschoven naar maart.Het bezoek van Al-Baradei vindt plaats na het vrijgeven van een Amerikaans inlichtingenrapport dat concludeert dat Iran drie jaar geleden zijn pogingen om kernwapens te verkrijgen heeft gestopt en sindsdien niet heeft hervat. In november meldde het IAEA dat Iran naar waarheid had gerapporteerd over zijn uraniumverrijkingsactiviteiten.
Al-Baradei voert besprekingen met president Mahmud Ahmadinejad, het hoofd van de Iraanse Atoomenergie Organisatie Gholam Reza Aghazadeh, minister van Buitenlandse Zaken Manouchehr Mottaki en de hoogste Iraanse nucleaire onderhandelaar, Saeed Jalili.
Al-Baradei probeert al ruim vier jaar alle feiten over het Iraanse atoomprogramma op tafel te krijgen. Zijn woordvoerster zei maandag dat het er nu om gaat „alle resterende vraagstukken op te lossen” en het IAEA in staat te stellen „garanties te geven over de vorige en de huidige activiteiten van Iran.”
Na zijn eerste gesprekken gisteren noemde hij het overleg „openhartig en vriendelijk.” Wel riep hij Iran op tot betere samenwerking. Vooral het tempo moet omhoog, aldus Al-Baradei.
Voorafgaand aan zijn vertrek drukte de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Condoleezza Rice ElBaradei op het hart volledige openheid van Iran te eisen.
Iran houdt vol dat zijn uraniumverrijkingsprogramma uitsluitend is gericht op het opwekken van energie. Het land vindt dat het niet kan worden gedwongen zijn recht op uraniumverrijking en kernenergie op te geven, omdat die rechten worden gegarandeerd in het door Teheran ondertekende non-proliferatieverdrag.
Er zijn door de Verenigde Naties al tweemaal sancties tegen Iran ingesteld wegens de weigering van Teheran om met het verrijken van uranium te stoppen. De Verenigde Staten lobbyen in de Veiligheidsraad van de VN voor een derde sanctieronde.