Buitenland

EU actiever met missies rond Darfur

BRUSSEL - Het ziet ernaar uit dat de Europese Unie dit jaar actiever zal zijn met militaire missies in landen rond Darfur. Vrijdag is de missie naar het

Buitenlandredactie
11 January 2008 21:14Gewijzigd op 14 November 2020 05:27

Tsjaad eindelijk rond gekomen. Ook bleek er vrijdag in Brussel meer bereidheid om troepen te sturen naar de Centraal-Afrikaanse Republiek. Dat bleek gisteren uit verklaringen van defensiefunctionarissen. De belangrijkste oorzaak voor de vertraging was steeds een tekort aan helikopters en vliegtuigen.

Gisteren kwamen er concrete toezeggingen van België, Polen en Frankrijk voor operaties in de landen rond Darfur. EU-diplomaten suggereerden dat ook Rusland en Oekraïne een bijdrage overwegen.

De 3500 man sterke missie had begin december al in Afrika moeten zijn, om ervoor zorgen dat de problemen van Darfur niet overslaan op de regio.

De toegezegde bijdragen van de EU-landen besloegen echter niet het aantal dat de bevelhebber van de missie, de Ierse generaal Pat Nash, nodig acht. Volgens generaal Nash zouden de troepen begin februari dus eindelijk kunnen vertrekken.

Frankrijk levert ongeveer 2000 van de 3600 militairen. Ook zal Frankrijk vijf helikopters leveren, en Polen twee.

Duitsland doet niet mee. Nederland onderzoekt nog steeds of een bijdrage van enige tientallen militairen mogelijk is. Daarover is nog geen besluit genomen, aldus de woordvoerder van minister Van Middelkoop van Defensie.

De EU-soldaten zullen in Afrika tevens ondersteuning bieden aan de 26.000 koppige vredesmacht van de Verenigde Naties en de Afrikaanse Unie die de komende tijd in Darfur neerstrijkt.

De militairen gaan 300VN-politieofficieren helpen die werken in de kampen aan de grens met de Sudanese regio Darfur. Daar zitten ongeveer 234.000 mensen uit Darfur, 178.000 mensen uit Tsjaad zelf en nog eens 43.000 vluchtelingen uit de Centraal-Afrikaanse Republiek. Allen zijn ze op de vlucht voor het geweld in de regio.

Door het geweld in Darfur zijn sinds 2003 al zeker 200.000 mensen om het leven gekomen. Circa 2,5 miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen of van huis en haard verdreven. Arabische Janjaweedmilities, die door de regering in Khartum zouden worden gesteund, hebben het gemunt op de zwarte burgerbevolking. Daarnaast doen tal van andere groeperingen mee aan de gewapende strijd.

Nederland overweegt nog een veldhospitaal te leveren aan de gemengde vredesmacht van de Verenigde Naties en de Afrikaanse Unie die nog van start moet gaan in Darfur.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer