Ratificatie EU–verdrag grootste zorg Europarlement
BRUSSEL (ANP) – De ratificatie van het nieuwe EU–verdrag in de EU–landen is nog geen gelopen race, vrezen de leiders van de drie grootste fracties in het Europees Parlement.
De goedkeuring van het Verdrag van Lissabon is hun grootste zorg voor 2008, zeiden ze dinsdag bij een debat van het European Policy Centre (EPC) in Brussel. Pas na goedkeuring in alle 27 EU–landen krijgt het Europees Parlement medezeggenschap op terreinen als justitie en landbouw.„In 27 landen kan van alles gebeuren", zei socialistenleider Martin Schulz. „Wat gaat er gebeuren in Tsjechië of Groot–Brittannië, die tamelijk sceptisch zijn over de EU. In 2005 had ook niemand verwacht dat Frankrijk en Nederland tegen de grondwet zouden stemmen".
De Nederlandse Tweede Kamer stemt waarschijnlijk voor de zomervakantie over het nieuwe EU–verdrag. Ierland is voorlopig het enige land dat een referendum houdt over het ontwerp dat in december in Lissabon is ondertekend. „Ierland heeft de toekomst van Europa in handen", zei Graham Watson van de liberale fractie.
De fractieleiders vrezen dat andere activiteiten in 2008 op een laag pitje komen. De Europese Commissie zou lastige voorstellen kunnen mijden, uit vrees om tegenstand aan te wakkeren bij de ratificaties. „Natuurlijk is er dat gevaar. Dat zou heel jammer zijn, want er is zoveel te hervormen".
Watson vindt het verder een uitdaging om het 785 leden tellende parlement dit jaar gereed te krijgen voor de uitgebreide zeggenschap op 1 januari 2009. Daarvoor zijn heel wat nieuwe afspraken nodig.
Het nieuwe EU–verdrag van Lissabon is de opvolger van de afgewezen Europese grondwet. De tekst geeft het parlement meer zeggenschap en schrapt tientallen vetorechten van de EU–landen. Ook komt er een Europese president, die de eenheid moet bevorderen onder de regeringsleiders van de EU–landen.