Onderzoek naar luchtfoto’s vliegbases
LEEUWARDEN - De Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) onderzoekt in hoeverre scherpe luchtfoto’s van Microsofts Virtual Earth vertrouwelijke militaire informatie prijsgeven. Op Virtual Earth zijn militaire vliegbases, maar ook kazerneterreinen scherp te zien.
Google Earth, de concurrent van Virtual Earth, geeft militaire of strategische locaties in Nederland korrelig weer. „De MIVD kijkt of er iets te zien is op de kaarten van Virtual Earth dat vertrouwelijk kan zijn”, aldus een zegsman van Defensie maandag.In een Koninklijk Besluit uit 1958 staat dat luchtopnames van militaire objecten of gebouwen van het Koninklijk Huis verboden zijn. „Dit besluit stamt uit de Koude Oorlog. Tegenwoordig zijn opnames toegestaan, maar de MIVD kijkt of er iets vertrouwelijks te zien is. Of deze foto’s zijn toegestaan zijn, kan ik niet zeggen”, aldus de woordvoerder. De MIVD kan een instelling of particulier die de foto’s publiceert dwingen ze vaag te maken.
Objecten zoals de Leeuwarder vliegbasis zijn in Virtual Earth -in tegenstelling tot de beelden in Google Earth- zeer herkenbaar. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor de vliegbasis Volkel. Het patroon van vliegtuigbunkers is goed te zien. Zelfs een enkele F-16 ontbreekt niet in het beeld.
Ook het Artillerie Schietkamp in ’t Harde is in Virtual Earth een open boek. In de atoombunkers lagen tijdens de periode van de Koude Oorlog nucleaire granaten. Sinds 1992 zijn die atoombunkers leeg. Dat er desondanks geheimhouding blijft bestaan, bleek volgens een regionale krant toen een van haar verslaggevers twee jaar geleden een bezoek aan zo’n bunker aanvroeg. Op last van de Nederlandse veiligheidsdienst zou de aanvraag zijn geblokkeerd.
Bunker
Opvallend is ook dat het zenuwcentrum van de operationele gevechtsleiding en de militaire luchtverkeersleiding in Nieuw-Milligen zichtbaar is. Vanuit een ondergrondse bunker worden onder meer de F-16’s aangestuurd die het Nederlandse luchtruim tegen vijandelijke indringers moet beschermen. Daarvoor staan 24 uur per dag, zeven dagen per week, twee F-16’s paraat op de vliegbasis Leeuwarden.
Twee jaar geleden leidde de mogelijke zichtbaarheid van „gevoelige” locaties tot Kamervragen van de PvdA en de VVD. Gevreesd werd dat potentiële terroristische doelen in Nederland gemakkelijk te vinden zouden zijn.