Oppositie Kenia wil nieuwe verkiezingen
NAIROBI, 4 jan. (AP) – De oppositie in Kenia heeft vrijdag opgeroepen tot nieuwe presidentsverkiezingen. Protest tegen de door zittend president Mwai Kibaki gewonnen verkiezingen, die de oppositie beschouwt als frauduleus, had vrijdag met name plaats in de kuststad Mombasa. De politie jaagde met traangas 1.500 demonstranten uit elkaar die schreeuwden: ‘Kibaki heeft de verkiezingen gestolen!’In de sloppenwijk Kibera in de hoofdstad Nairobi bleven de winkels dicht. Op straathoeken verzamelden zich groepjes mensen. ‘Als mensen dood gaan zal er verandering komen’, zei Joshua Okoth. Hij stond bij de nog rokende overblijfselen van een voedselmarkt. Okoth wilde naar een protestbijeenkomst in het park Uhuru, een bekende verzamelplaats voor activisten. Vrijdag bevond zich daar veel oproerpolitie.
Agenten patrouilleerden op de wegen die van de belangrijkste sloppenwijken naar het centrum leiden. Het bleef relatief rustig in Nairobi. Ruth Otieno, die in de sloppenwijk Mathare woont, zei dat ’s nachts in de buurt zo’n zestig huizen waren afgebrand. Vele gezinnen zijn dakloos geworden.
De verkiezingsonrust heeft al zo’n driehonderd Kenianen het leven gekost en tot miljoenen euro’s schade geleid. Honderdduizend mensen zijn op de vlucht geslagen. De aanloop naar de verkiezingen werd ook al ontsierd door gewelddadigheden.
De door Raila Odinga geleide oppositie betwist de uitslag van de verkiezingen van 27 december. Anyang Nyongo, de secretaris–generaal van de Oranje Democratische Beweging van Odinga, zei vrijdag dat Kenia er goed aan doet om nieuwe presidentsverkiezingen te organiseren. Een massademonstratie, die donderdag werd afgeblazen, ging ook vrijdag niet door. Odinga had opgeroepen tot een protestmars van een miljoen mensen.
Regeringswoordvoerder Alfred Mutua zei dat de regering van Kibaki nieuwe verkiezingen zal uitschrijven als een rechter daartoe beslist. Hij zei te betwijfelen of de grondwet dit toestaat. De Zuid–Afrikaanse Nobel–vredesprijswinnaar Desmond Tutu was na afzonderlijke gesprekken met Kibaki en Odinga hoopvol gestemd. Beiden hadden aangegeven dat ze openstaan ‘voor de mogelijkheden van onderhandelingen’, zei Tutu.
Kibaki zei donderdag diep verontrust te zijn door het ‘zinloze geweld’. Wanneer het land tot rust is gekomen, is hij bereid met de partijen te praten, zei hij. Odinga zei eerder niet met Kibaki te willen praten totdat die toegeeft dat hij de verkiezingen heeft verloren.