Buitenland

FARC: drie gijzelaars komen vrij

BOGOTA - Venezuela mag vliegtuigen en helikopters naar buurland Colombia sturen om drie gijzelaars van de linkse rebellenbeweging FARC op te pikken. De Colombiaanse regering stemde gisteren in met het plan van de Venezolaanse president Hugo Chavez. Vanavond zou de overdracht moeten plaatsvinden.

Buitenlandredactie
27 December 2007 11:46Gewijzigd op 14 November 2020 05:24
BOGOTA - Venezuela mag vliegtuigen en helikopters naar buurland Colombia sturen om drie gijzelaars van de linkse rebellenbeweging FARC op te pikken. Foto ANP
BOGOTA - Venezuela mag vliegtuigen en helikopters naar buurland Colombia sturen om drie gijzelaars van de linkse rebellenbeweging FARC op te pikken. Foto ANP

De Colombiaanse minister van Buitenlandse Zaken, Araujo, zei dat de Venezolaanse toestellen „omdat de grondwet dat vereist” voorzien moeten zijn van het embleem van het Rode Kruis.Volgens Chavez kunnen de gijzelaars vandaag tegen zonsondergang voet op Venezolaanse bodem zetten en vandaar worden vervoerd naar Colombia.

De piloten krijgen pas in de lucht te horen waar ze precies heen moeten vliegen, aldus Chavez. Hij zei ook te hopen dat een tweede groep gijzelaars, onder wie voormalig presidentskandidate Ingrid Betancourt, later vrij zal komen.

De marxistische FARC kondigde de vrijlating van de drie gijzelaars eerder aan, maar heeft niet gezegd wanneer ze vrijkomen. Het gaat om Betancourts assistente Clara Rojas, haar in gevangenschap geboren zoontje Emmanuel en het oud-parlementslid Consuelo Gonzalez.

Rojas werd in februari 2002 samen met Betancourt ontvoerd. Na de ontvoering stelde Betancourts partij Rojas als symbolisch gebaar kandidaat voor het vicepresidentschap. De laatste videobeelden van haar dateren van 2003.

Uit diverse onthullingen, onder andere van een politieagent die uit de gevangenschap van de FARC ontsnapte, is gebleken dat ze een zoontje heeft. Die zou zijn geboren uit een verhouding met een guerrillastrijder.

Over het zoontje, Emmanuel geheten, is vrijwel niets bekend. De buitenwereld weet alleen indirect van zijn bestaan. Er wordt vermoed dat hij 3 tot 4 jaar oud is. Het jongetje heeft nooit vrijheid gekend en groeit volledig op in gevangenschap.

Volgens de ontsnapte politieagent, Jhon Frank Pinchao, wordt Emmanuel van zijn moeder weggehouden. „Ze mag hem wel zien, maar de rebellen zorgen voor hem.”

Het 57-jarige voormalige parlementslid Gonzalez werd in september 2001 samen met haar chauffeur ontvoerd op het platteland in de buurt van Neiva, in het zuiden van het land. De chauffeur kwam na een dag vrij.

Gonzalez begon haar politieke carrière in de provincie Huila, een bolwerk van de rebellen in het zuidwesten van Colombia. Na in het provinciale parlement te hebben gezeten werd ze in 1998 voor de Liberale Partij in het Colombiaanse Congres gekozen.

„Ze stelde zich volledig ter beschikking aan het volk. Als politicus wilde ze altijd het beste voor de gemeenschap”, zegt haar dochter Patricia Perdomo, die vertelt dat haar moeder haar voor ze werd ontvoerd minstens twee keer per dag belde.

Gonzalez’ echtgenoot overleed begin 2003. Dat hoorde ze toen ze naar een aan de gijzelaars gewijde radio-uitzending luisterde, vertelt ze in door een Colombiaanse journalist gemaakte video-opnamen uit augustus van dat jaar. De video vormt haar laatste levensteken.

Gonzalez heeft een kleindochter van 2, Maria Juliana, die ze dus nog nooit heeft gezien.

Vorige maand liet de Colombiaanse president Uribe zijn ambtgenoot Chavez nog weten dat hij zijn bemoeienissen met de zaak niet meer op prijs stelde. Desondanks bleef hij met de rebellenbeweging praten.

De FARC houdt meer dan 750 mensen vast, onder wie de voormalige presidentskandidate Ingrid Betancourt. De beweging wil dat Uribe een groot gebied in Zuidwest-Colombia demilitariseert, waar dan onderhandelingen kunnen beginnen over de vrijlating van de overige gijzelaars.

Dinsdag bevrijdde de politie een 9-jarig jongetje dat in mei door de FARC werd ontvoerd uit de boerderij van zijn ouders in het westen van het land. De rebellen eisten 50.000 dollar losgeld, maar dat konden de ouders niet betalen. Het jongetje werd na een maanden durend onderzoek bevrijd in de stad Neiva.

De echtgenoot van Betancourt heeft 22.000 foto’s van haar kinderen laten uitstrooien over de jungle waar zij vermoedelijk wordt vastgehouden. Ze heeft haar man en kinderen al zes jaar niet gezien.

Lecompte vloog met een klein vliegtuigje over het zuiden van Colombia en strooide de foto’s over dorpjes in de jungle. De populaire Franse zanger Renaud financierde de operatie.

Echtgenoot Juan Carlos Lecompte zei dit te hebben gedaan om zijn vrouw een hart onder de riem te steken. Van Betancourt werd onlangs een brief ontvangen waarin zij schrijft dat zij vaak een uitgeknipte parfumadvertentie met een 18-jarige jongen bekijkt en zich dan voorstelt hoe haar zoon er uit zou zien. Betancourt werd dinsdag 46 jaar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer