Buitenland

LRA-rebellen vallen stadje in Congo aan

KAMPALA - Rebellenleider Joseph Kony van de beruchte rebellengroep Verzetsleger van de Heer (LRA) heeft het moeizame vredesproces tussen hem en de Ugandese regering in gevaar gebracht door een aanval op het stadje Duru in buurland Democratische Republiek Congo.

Van onze correspondent
27 December 2007 11:08Gewijzigd op 14 November 2020 05:24

De aanval vond plaats op 16 december, maar is pas maandag wereldkundig geworden doordat het stadje zeer afgelegen ligt.„Een groep van de LRA viel Duru aan op enkele tientallen kilometers afstand van de grens met Zuid-Sudan”, meldde het hoofd van de missiepost Comboni in Congo, priester Fermo Bernasconi, op de dag voor Kerst aan het rooms-katholieke persagentschap Misna. „Bij de aanval is het plaatselijke centrum van de missionarissen leeggeroofd, inclusief het ziekenhuis. Een Italiaanse priester is in gijzeling genomen.”

De priester werd later weer vrijgelaten. De rebellen gaven hem de boodschap mee dat ze terug zouden komen. „Ze stalen alles wat ze dragen konden en smeten onze enige twee radiozenders in de rivier”, zei de 56-jarige Bernasconi, die al 21 jaar in Congo werkt. Duizenden burgers uit Duru en omliggende dorpen zouden daarop de jungle zijn in gevlucht. De aanval is de eerste grootschalige militaire actie van de LRA sinds de rebellen twee jaar geleden vanuit hun toenmalige bases in Zuid-Sudan een veilig heenkomen zochten in het zeer afgelegen Congolese natuurpark Garamba.

De aanval is een slecht signaal voor het moeizaam verlopende vredesproces tussen de LRA en de Ugandese regering. De LRA voert al sinds eind jaren tachtig een burgeroorlog tegen de regering, waarbij vooral burgers in het noorden van Uganda het slachtoffer zijn. Sinds vorig jaar augustus onderhandelen zij in de Zuid-Sudanese hoofdstad Juba over vrede.

Die onderhandelingen haperen sinds enkele maanden geleden het gerucht ging dat Kony zijn tweede man, Vincent Otti, vermoord zou hebben. Kony ontkent dit, maar algemeen wordt aangenomen dat hij het wel heeft gedaan. Otti stond bekend als een grotere voorstander van het vredesproces dan Kony. Vorige maand spraken president Museveni van Uganda en president Kabila van Congo af dat zij de rebellen tot en met januari de tijd geven om zich uit Congo terug te trekken. Als dat niet gebeurt, zal het regeringsleger van Congo met steun van Uganda de rebellen uit het Garambapark verjagen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer