Liquidatie is uiterste middel voor Israël
JERUZALEM - Met de liquidatie deze week van kopstukken van de al-Quds Brigades van de Islamitische Jihad heeft Israël een militair succes bereikt. Bij de luchtaanvallen werd maandagavond onder anderen Majed al-Harazin uitgeschakeld, de commandant van de terreurteams die Qassamraketten op Israël afschieten.
Bij de luchtaanvallen maandag en dinsdag werden zeker elf strijders van de Islamitische Jihad gedood. Deze groep is verantwoordelijk voor de meeste raketaanslagen op Israël. De macht in de Gazastrook is in handen van Hamas, die de Islamitische Jihad zijn gang laat gaan.De Islamitische Jihad heeft wraak gezworen. Gisteren kwam een raket op een afstand van 50 meter naast een school terecht. Verschillende mensen, onder wie een leerling van de school, moesten worden behandeld. Een van de vijf andere raketten die gisteren werden gelanceerd, kwam bij de woestijnplaats Sderot terecht.
Israël gaat al bijna zeven jaar gebukt onder aanvallen met Qassamraketten. Volgens de voorlichter van het Israëlische leger schoten militante Palestijnen op de avond van 4 december de 2000e Qassam van dit jaar af. In 2006 werden er 1100 raketten en mortiergranaten op Israël afgeschoten. Israël kreeg dit jaar gemiddeld om de 4 uur een projectiel te incasseren. Zestig Israëlische burgers raakten dit jaar gewond door de raketten en mortieren, en twee mensen werden gedood.
In totaal hebben Palestijnse militanten sinds januari 2001 7300 raketten en andere explosieven op Israëlische burgerdoelen afgevuurd. Sinds Hamas in juni 2007 de macht heeft overgenomen in Gaza, is het aantal afgevuurde Qassams en mortieren vervijfvoudigd.
Yossi Cohen, de woordvoerder van de gemeente Sderot, vertelde dat 200 gezinnen -ongeveer 1200 mensen- uit Sderot zijn gevlucht vanwege de voortdurende beschietingen. Abu Ahmed, de woordvoerder van de Islamitische Jihad, stelde in september 2007 tegenover de nieuwssite Ynet tevreden vast: „De raketten zijn accuraat geworden, ze missen nauwelijks hun doel, en het belangrijkste is dat ze erin slagen het leven van de Israëliërs te verstoren.”
Het bestrijden van de Palestijnse militanten die Qassams op Israël afschieten is geen eenvoudige onderneming. Het land heeft nog geen afweersysteem tegen de korteafstandsraketten met een bereik van enkele kilometers. Wapenfabrikant Rafael is daar echter wel mee begonnen. Het onderscheppingsmechanisme, genaamd ”ijzeren koepel” moet over twee jaar klaar zijn.
Een uitgebreide militaire grondoperatie zou de meest efficiënte methode zijn, maar deze zou een groot aantal slachtoffers eisen onder Israëlische soldaten en onder onschuldige Palestijnse burgers. Het Israëlische leger voerde in de afgelopen dagen wel korte invasies in de Gazastrook uit. Ook heeft het land de levering van brandstof en elektriciteit verminderd. De luchtmacht probeert de Qassamteams uit te schakelen.
Defensieminister Ehud Barak zei vorige week tijdens een bezoek aan de naast de Gazastrook opgestelde Golani-elite-eenheid dat Israël niet staat te wachten op het starten van een omvangrijke militaire operatie. Tegelijkertijd sluit hij een grote aanval op de Gazastrook niet uit.
De gezaghebbende Israëlische militaire commentator Ron Ben-Yishai schreef deze week op Ynet dat liquidatie het uiterste middel is waarover Israël beschikt. Als dat niet tot het gewenste resultaat leidt, zit er voor Israël niets anders op dan op grote schaal soldaten de Gazastrook in te zenden en ze daar lange tijd te stationeren. Een campagne zal worden voorafgegaan door een bombardement op Hamasdoelen en worden gevolgd door eliminatie van Hamasleiders en huis-aan-huisgevechten. Het doel is ook de Palestijnse president Mahmud Abbas weer aan de macht te helpen.
Hamas voelt de druk. Hamasleider Ismail Haniyah riep woensdag op tot onderhandelingen over een staakt-het-vuren. Zaterdag verwierp Hamas tijdens een demonstratie die bijgewoond werd door 250.000 mensen echter nog het bestaansrecht van Israël.
Voor Israël is een staakt-het-vuren momenteel ongewenst. Op grond van eerdere ervaringen blijkt dat Hamas en Islamitische Jihad de rust aan zullen grijpen om ongestoord de militaire macht verder op te bouwen. President Shimon Peres noemde de oproep van Hamas „ziekelijk en misleidend.” „Als Hamas en de Islamitische Jihad het afvuren van raketten op onze vrouwen en kinderen stoppen, dan zal Israël ook met vuren stoppen. Er is dus geen behoefte aan onderhandelingen.”