Status Guantanamo weer in het geding
WASHINGTON - Een Amerikaanse militaire rechter heeft ermee ingestemd dat een van de gevangenen in het kamp Guantanamo in Cuba een speciale hoorzitting krijgt over zijn status. Dit zou ertoe kunnen leiden dat hij officieel als krijgsgevangene wordt aangemerkt, wat grote gevolgen kan hebben.
Dit berichtte woensdag de American Civil Liberties Union (ACLU), die de procedures rond de gevangenen op de basis Guantanamo volgt. De Amerikanen houden in het kamp „vijandelijke strijders” gevangen die ze de bescherming als krijgsgevangene ontzeggen. Wereldwijd heeft dat protest uitgelokt.Rechter Allred stemde maandag in met het verzoek van de in Jemen geboren Salim Ahmed Hamdan. Hij vroeg een zitting aan om te bepalen of hij krijgsgevangene is. De gevangene was chauffeur van de voortvluchtige Saudische al-Qaidaleider Osama bin Laden en zit sinds zes jaar vast zonder vooruitzicht op een proces of vrijlating.
De gedetineerden op Guantanamo zijn vrijwel volkomen rechteloos en missen ook de bescherming voor krijgsgevangenen zoals die is vastgelegd in de Conventies van Genève. De militaire basis is geen Amerikaans grondgebied.
De Britse politie heeft woensdag kort na hun vrijlating uit Guantanamo Bay twee mannen opgepakt bij hun aankomst in Groot-Brittannië. Ze worden verdacht van het voorbereiden van terreurdaden.
De politie arresteerde een in Libië geboren man (38) en een man uit Algerije (34) toen ze arriveerden op het vliegveld van Luton. Een 45-jarige man uit Jordanië, die ook is vrijgelaten uit Guantanamo, werd meegenomen naar het politiebureau, maar is niet gearresteerd. De drie hebben een verblijfsvergunning voor Groot-Brittannië. Ze zaten meer dan vier jaar vast in Guantanamo zonder te zijn aangeklaagd.
Twee andere mannen met een Britse verblijfsvergunning, de Saudiër Shaker Aamer en de Ethiopiër Binyam Mohamed, blijven in Guantanamo omdat de Verenigde Staten weigeren hen vrij te laten. In maart 2004 werden vijf Britse staatsburgers vrijgelaten uit het omstreden detentiecentrum en in januari 2005 vier, zegt het Britse ministerie van buitenlandse zaken.
Een rechtbank in Parijs heeft maandag vijf voormalige Guantanamo-gedetineerden tot een jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens banden met een terroristische organisatie. Een zesde Fransman werd vrijgesproken. Geen van de veroordeelden hoeft terug naar de gevangenis, omdat ze allemaal al minstens een jaar in voorarrest hebben gezeten.
De rechter was het met de aanklager eens dat geen van de mannen op de Amerikaanse marinebasis Guantanamo Bay vastgehouden had mogen worden en dat ”het Guantanamo-systeem” in strijd is met het internationaal recht. Desalniettemin hebben de mannen wel degelijk bewust valsheid in geschrifte gepleegd met een terroristisch oogmerk, en is de eenjarige celstraf daarom gerechtvaardigd, aldus de rechter.
De mannen werden eind 2001 door Amerikaanse militairen opgepakt in Afghanistan. Tijdens het proces bleek dat de verdachten in Guantanamo ook zijn ondervraagd door agenten van de Franse geheime dienst DST.