Binnenland

Letterie vervaardigt beeld Abraham Kuyper

MAASSLUIS (ANP) – Beeldend kunstenaar Frank Letterie uit Vorden gaat het standbeeld van oud–premier Abraham Kuyper voor in zijn geboorteplaats Maassluis maken. De Stichting Monument Abraham Kuyper en de Stichting Dr. Abraham Kuyperfonds maakten dat woensdag bekend.

19 December 2007 15:45Gewijzigd op 14 November 2020 05:23
MAASSLUIS - Letterie vervaardigt beeld Abraham Kuyper. Foto ANP.
MAASSLUIS - Letterie vervaardigt beeld Abraham Kuyper. Foto ANP.

Eerder zou Hongaarse kunstenaar Balog Kalman uit de Hongaarse zusterstad Hatvan het beeld maken. Het bronzen ontwerp en het vervoer ervan naar Maassluis was echter te duur. De stichtingen kregen de benodigde 70.000 euro niet bij elkaar en moesten voor een ander ontwerp en kunstenaar kiezen.De kunstenaren Letterie en Jet Schepp uit Amstelveen kregen vervolgens de opdracht voor een schetsontwerp. De keuze is uiteindelijk op Letterie gevallen.

Letterie zal het standbeeld van Kuyper zo natuurgetrouw mogelijk weergeven. „Zijn statuur als staatsman, zijn kracht, dynamiek en bevlogenheid komen daarbij tot uitdrukking. Zijn bijnaam was niet voor niets Abraham de Geweldige", aldus de stichting Monument Abraham Kuyper. De kunstenaar zal het levensgrote gebeeldhouwde portret in brons laten gieten. De onthulling van het standbeeld aan de Goudsteen in Maassluis zal in het najaar van 2008 plaatsvinden.

Twee jaar geleden strandde een initiatief voor een standbeeld van de in 1920 overleden staatsman in het gemeentebestuur. Met name de VVD, PvdA en de lokale partij VSP vroegen zich af wat Kuyper nou eigenlijk voor Maassluis had gedaan om een standbeeld te verdienen en wilden hier niet aan meebetalen. De stichting besloot vervolgens zelf de plannen te gaan uitwerken omdat Kuyper een „unieke figuur van historische betekenis" is geweest.

Kuyper werd in 1837 in Maassluis geboren als zoon van de plaatselijke Nederlandse hervormde predikant. Hij was stichter van de Anti–Revolutionaire Partij (ARP), die later met de katholieke KVP en de hervormde CHU verder ging als CDA, kerkleider, oud–premier en oprichter van de Vrije Universiteit in Amsterdam.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer