Bedrijven zien kansen op de wallen
AMSTERDAM - Het bedrijfsleven is bereid te investeren in de Amsterdamse wallen nadat het gebied is gefatsoeneerd. Volgens René Wildeman, voorzitter van de Ondernemersvereniging Damrak, zien banken en andere financiers kansen als het aantal raambordelen sterk vermindert.
De gemeente Amsterdam maakte maandag bekend dat ze het wallengebied gaat saneren. Volgens Els Iping, voorzitter van het stadsdeel Centrum, moeten alle raamprostituees in het stadshart verdwijnen, op twee plekken na. Alleen in de directe omgeving van de Oude Nieuwstraat en de Oudezijds Achterburgwal blijft prostitutie onder nieuwe en strikte voorwaarden van de gemeente toegestaan.„Het romantische beeld van de wallen is achterhaald. Daarom zien wij ons als gemeente gedwongen om in te grijpen”, zei burgemeester Cohen. Met sluiting van de ramen wil Amsterdam vooral vrouwenhandel en het witwassen van criminele winsten tegengaan.
Volgens wethouder Asscher (Economische Zaken) wil het stadsbestuur „het stadshart terugveroveren en teruggeven aan de Amsterdammers.” Het stadsbestuur ziet graag dat de creatieve industrie een plek vindt op de wallen. De bordelen moeten plaatsmaken voor modewinkels en -ateliers, woningen en chique cafés, restaurants en hotels.
De Ondernemersvereniging Damrak ziet wel wat in die plannen. Voorzitter Wildeman verwacht wel dat bedrijven in eerste instantie met gemeentelijke subsidies gelokt moeten worden om in het wallengebied te investeren.
Raamexploitanten, toeristen en houders van coffeeshops zijn bang dat de toeristen wegblijven als Amsterdam het aantal raambordelen en coffeeshops in het centrum van de stad drastisch vermindert. „Als ze al die ramen dichtgooien, komt er geen toerist meer. De gemeente wil toeristen van luxe cruiseschepen trekken”, zegt Jos, eigenaar van een smartshop in de Sint Annenstraat. Hij vindt dat met de aanpak van de gemeente Amsterdam een traditie verloren dreigt te gaan.
Burgemeester Cohen benadrukt echter dat de hoofdstad de prostitutie niet wil afschaffen. Hij is niet bang dat toeristen zullen wegblijven. Het is voor hem juist „een zegen” dat de overlastgevende, dronken toeristen hun lusten elders moeten gaan botvieren.
Om de rest van het centrum aantrekkelijker te maken, wil de gemeente verder de zogeheten „rode loper”, vanaf het Centraal Station tot aan de Dam en het Rokin, grondig aanpakken. Deze route is al jarenlang een zorgenkindje voor Amsterdam. Ook moet over twee jaar een aantal opvangplaatsen voor drugsverslaafden dicht. Bovendien bekijkt de stad op dit moment opnieuw welke bordelen en cafés banden hebben met de onderwereld.
De plannen maken deel uit van het Coalitieproject 1012, vernoemd naar het postcodegebied, en behelzen honderden miljoenen euro’s. Vrijdag kondigde Amsterdam al aan dat bordeelhouders, escortbemiddelaars en souteneurs alleen nog met een vergunning hun werk mogen doen. Als „belangrijke eerste stap” kocht een stedelijke woningcorporatie in september achttien prostitutiepanden van seksbaas Charles Geerts.