Binnenland

Parlementvaria

Voor GroenLinks is 2007 het jaar van de betutteling. Volgens de partij buitelden politici het afgelopen jaar over elkaar heen met verboden. En daarom heeft GroenLinks voor het eerst de zogeheten Bronzen Bromsnor ingevoerd, de prijs voor „het meest belachelijke verbodsvoorstel.”

Redactie: Gerard Vroegindeweij, bijdragen: Pieter Jan Dijkman, Addy de Jong
17 December 2007 11:42Gewijzigd op 14 November 2020 05:22

Er is een selectie gemaakt van 25 „betuttelende ideetjes.” Tot halverwege januari kunnen mensen via internet hun stem uitbrengen.Hoge ogen gooit CDA-Kamerlid Joldersma met haar voorstel om ook coffeeshops een rookverbod op te leggen. Momenteel gaat de CDA’er aan kop met ruim 800 stemmen. Een andere kanshebber is Wilders, met zijn idee om de Koran te verbieden. De Utrechtse afdeling van de ChristenUnie bezet met 300 stemmen de derde plaats vanwege de kritische vragen over het billboard met de dame in gouden bikini. Vierde is Yvette Lont met haar oproep om geen praktiserende homoseksuelen in bestuursfuncties van de ChristenUnie op te nemen.

Uiteraard heeft GroenLinks niet zichzelf gekandideerd. De partij zou wel voor nominatie in aanmerking komen. Fractieleider Halsema toonde zich dit jaar opnieuw een warm pleitbezorger van het afschaffen van de heffingskorting voor niet-werkende partners, de „aanrechtsubsidie” zoals zij het noemde. ”Vrouwen moeten aan het werk”, was de leus. Ook liep de partij voorop in de heksenjacht op ambtenaren die geen homoseksuelen willen trouwen. En zo zijn er nog wel wat „betuttelende ideetjes” te noemen. Misschien moet de Bronzen Bromsnor toch maar naar GroenLinks gaan.

Relaxt baantje, dat Kamervoorzitterschap? Het lijkt er misschien wel op. Beetje met de voorzittershamer zwaaien, zinnetjes uitspreken als: „Het woord is aan de minister-president” en ervoor zorgen dat een spreektijd van zeven minuten ook echt zeven minuten blijft. Een kind kan de was doen.

Maar zo simpel is het allemaal niet. Dat de meeste Kamervoorzitters de eerste maanden na hun aantreden veel kritiek krijgen, bewijst dat deze functie geen piece of cake is. Werkelijk onpartijdig en consequent optreden, het reglement van orde perfect beheersen en razendsnel kunnen toepassen, scherp en alert blijven na een urenlang debat; dat is echt niet iedereen gegeven.

Nu de huidige Kamervoorzitter, de PvdA’er Verbeet, een jaar in functie is, kan voorzichtig geconstateerd worden dat zij het redelijk onder de knie heeft. Ook op haar werd, net als destijds op Weisglas, Van Nieuwenhoven en Bukman, aanvankelijk kritiek geuit. Ze stuntelde met de geluidsknopjes, botste met de PVV en zou niet goed luisteren naar Kamerleden. Maar die kritiek is goeddeels verstomd.

Helemaal goed doet een voorzitter het natuurlijk nooit. Wie het langere tijd vol wil houden in de voorzittersstoel, zal boven alles moeten beschikken over een flinke dosis onverstoorbaarheid, relativeringsvermogen en onderkoelde humor. Verbeet beschikt daarover. Gevraagd naar het verschijnsel dat parlementariërs steeds grotere woorden gaan gebruiken, was haar reactie vorige week in de GPD-bladen: „Tja, het gebruik van de overtreffende trap komt meer voor dan vroeger. Het is net als met de hoge C: kom je er op het einde nog wel uit?”

De Jonge Socialisten willen mensen met rood haar weren uit bestuursfuncties van hun organisatie. Jongeren met rood haar zijn namelijk minder geschikt voor bestuursfuncties, maar kunnen daarentegen wel heel goed koken.

Op het eerstkomende congres van de Jonge Socialisten, de jongenclub van de PvdA, zal een voorstel van deze strekking aan de orde komen, zo stelden de jongeren vorige week in een persbericht. Ze wilden daarmee op ironische wijze aan de orde stellen dat ze het niet eens zijn met de beslissing van de Raad van State om de SGP weer overheidssubsidie te verstrekken.

Ook de VVD is het niet eens met de beslissing, maar die partij pakt het serieuzer aan. Het congres droeg de VVD-fractie in het parlement op om te kijken of de wet zo gewijzigd kan worden dat de SGP uitgesloten kan worden van subsidie.

SGP’ers op hun beurt zijn natuurlijk laaiend over deze VVD-actie. Volgens de SGP-jongeren is de VVD het liberale spoor bijster. „De voorvechters voor vrijheid en liberalisme kiezen voor een religieus libertijns geluid.”

Ook SGP-Kamerlid Van der Staaij heeft de berichten over de VVD met stijgende verbazing gelezen. Op zijn weblog kiest hij voor dezelfde tactiek als de Jonge Socialisten, namelijk de ironische: „Kan het onliberaler? Zo langzamerhand wordt deze partij een gevaar voor de democratie. Op het SGP-congres maar eens aan de orde stellen of de wet niet zo kan worden aangepast dat de VVD niet langer gesubsidieerd wordt.”

D66-fractievoorzitter Pechtold zei anderhalve week geleden te verlangen naar „een Wildersloze week.” Of hij dat ook echt wenst, is nog maar de vraag. Vorige week tijdens de behandeling van de onderwijsbegroting daagde de democraat PVV-Kamerlid Bosma een- en andermaal uit tot een publiek debat over de standpunten van de partij. Pechtold zou de echte bedoelingen van de partij willen „ontmaskeren.”

Afgelopen zaterdag werd duidelijk waarom Pechtold niet echt verlangt naar Wildersloze weken. De democraat was samen met Wilders naar het Mediapark in Hilversum getogen voor de uitreiking van de prijzen voor Politicus van het Jaar 2007. De parlementaire journalisten kozen Pechtold en Wilders op respectievelijk de eerste en de tweede plaats.

Wilders zei in een onverwachte vlaag van openhartigheid hoe het er echt aan toe gaat tussen de twee tegenpolen: „Ik heb Pechtold graag als tegenstander. Hij is een goede debater. Als hij mij of iemand van mijn fractie aanvalt, groeit hij een zetel in de peilingen en de PVV ook. Dus gaan we zo door.”

De Tweede Kamer debatteert dinsdag onder andere over de verlenging van de missie in Afghanistan. Woensdag is de gehele dag gereserveerd voor een discussie over de Staat van de Europese Unie. Voor donderdag staat onder meer een debat over de Najaarsnota aangekondigd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer