Buitenland

Bondsdag tegen afschaffing van wintertijd

BERLIJN (ANP) - Een meerderheid van de Bondsdag heeft zich donderdag uitgesproken tegen volledige afschaffing van de wintertijd in Duitsland.

14 December 2007 11:23Gewijzigd op 14 November 2020 05:22

De liberale FDP had een wetsvoorstel ingediend om af te zijn van het gedoe rond de wisseling van de tijd, twee keer per jaar. Bovendien kan er geld worden bespaard door het hele jaar zomertijd te laten gelden. De argumenten lieten de regeringspartijen CDU en SPD echter koud. Ze stemden tegen.De zomertijd, waardoor het ’s avonds een uur langer licht is, werd in 1980 in de Bondsrepubliek ingevoerd. De maatregel was bedoeld om energie te sparen, maar anders dan bijvoorbeeld in Nederland bleef dat effect bij de oosterburen uit.

De Duitsers hadden voor het eerst een zomertijd in 1916, tijdens de Eerste Wereldoorlog. Nederland en België kenden tot 1939 een periode waarin de klok een uur vooruit werd gezet. Na de oliecrisis van 1973 voerden meerdere Europese landen in 1977 gezamenlijk de zomertijd in. De Bondsrepubliek volgde drie jaar later, omdat de toenmalige West-Duitse regering geen tijdsverschil wilde met de DDR, die eveneens vanaf 1980 de zomertijd hanteerde.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer