Buitenland

„V-raad beslist in 2008 over Iran”

NEW YORK (AP) - De Veiligheidsraad beslist pas begin volgend jaar over nieuwe sancties tegen Iran. De Verenigde Staten en een aantal Europese landen zijn voorstander van een harde aanpak, maar Rusland en China, die vetorecht hebben in de Veiligheidsraad, kunnen zich hier niet in vinden.

14 December 2007 11:19Gewijzigd op 14 November 2020 05:22

Dat hebben diplomaten bij de Verenigde Naties gezegd. Rusland en China hebben twee keer eerder met tegenzin hun goedkeuring gegeven aan beperkte VN-sancties tegen Iran, bedoeld om het land ertoe te bewegen de verrijking van uranium stop te zetten. Maar ze verzetten zich tegen Amerikaanse pogingen om nog strengere sancties op te leggen, omdat de kloof met Iran daardoor alleen maar groter wordt.Vorige week zeiden Amerikaanse functionarissen dat een voorlopig Frans voorstel voor sancties de grote Iraanse bank Bank Melli zou treffen en het elitekorps Quds, een tak van de Revolutionaire Garde, zou straffen voor het exporteren van verboden wapens. Diplomaten bij de VN zeggen echter dat China zich verzet tegen alle sancties die de handel met Iran belemmeren en dat Rusland tegen sancties voor Iraanse banken is.

De Chinese ambassadeur bij de VN, Wang Guangya, zei vorige week dat het recent verschenen Amerikaanse inlichtingenrapport, dat stelt dat Iran zijn kernwapenprogramma al in 2003 onder buitenlandse druk beëindigde, vragen opwerpt over de noodzaak van nieuwe sancties tegen Iran. „Ik denk dat we er allemaal van uitgaan dat de zaken nu anders liggen”, zei hij.

Hoewel Rusland zich heeft verzet tegen pogingen om Iran sancties op te leggen, heeft het herhaaldelijk bij Teheran aangedrongen op samenwerking met het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) en zo een einde te maken aan de bezorgdheid over het Iraanse atoomprogramma. De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, zei donderdag na een bijeenkomst met zijn Iraanse ambtsgenoot Manouchehr Mottaki dat de kwestie alleen kan worden opgelost „op basis van het nucleaire non-proliferatieverdrag en de regels en principes van het IAEA.”

Volgens een woordvoerder van het Russische nucleaire staatsbedrijf Atomstroiexport hebben Rusland en Iran een tijdschema afgesproken voor de voltooiing van een kernreactor bij Bushehr. De kernreactor is een belangrijke bron van internationale spanningen: de VS en andere critici houden al lange tijd vol dat de constructie een dekmantel biedt voor de ontwikkeling van een nucleair wapenprogramma. De bouw is af en toe vertraagd geweest wegens meningsverschillen tussen Iran en Rusland over betaling, brandstofleveringen en andere zaken. Volgens Atomstroiexport zijn de meningsverschillen nu uit de lucht.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer