Binnenland

„Gewetensbezwaar geen reden thuishouden kind”

ARNHEM - De rechtszaak in hoger beroep tegen H. J. Koelewijn uit Spakenburg, die weigert zijn kinderen naar het voortgezet onderwijs te sturen, is opnieuw aangehouden. De advocaat van Koelewijn, M. Tierie, overweegt een nieuwe getuige-deskundige op te roepen.

Regioredactie
14 December 2007 09:08Gewijzigd op 14 November 2020 05:22

Donderdag werd bij het gerechtshof in Arnhem de theoloog dr. Anne van der Meiden al als getuige-deskundige gehoord. Hij was door het gerechtshof opgeroepen om een toelichting te geven op de kerkelijke stromingen in Nederland.H. J. Koelewijn, die inmiddels geen lid meer is van enig kerkverband, stuurt zijn kinderen op principiële gronden niet naar het Van Lodensteincollege in Amersfoort. De gemeente Bunschoten gedoogt dit zolang de rechtszaak duurt. De jonge kinderen van Koelewijn gaan wel naar de basisschool, de Barneveldse Eben-Haëzerschool, die uitgaat van de Gereformeerde Gemeenten in Nederland. Ook met deze school heeft Koelewijn overigens moeite.

Vorig jaar legde de Utrechtse kantonrechter een boete van 600 euro op aan de Spakenburger vanwege het thuishouden van zijn kinderen. Deze ging in hoger beroep, wat enkele maanden geleden in Arnhem diende. Het hof besloot dr. Van der Meiden om een toelichting te vragen. Dat gebeurde donderdag.

Van der Meiden betoogde dat het niet wenselijk is om kinderen van school te houden, zelfs niet als het door de overheid wordt gedoogd. Er is volgens hem alle ruimte tot gesprek met een school over de vraagtekens die iemand plaatst bij de koers van de school. Ook bestaat de mogelijkheid om samen met andere gewetensbezwaarden een nieuwe school op te richten. Advocaat Tierie wilde weten hoe het volgens Van der Meiden mogelijk is om met een kleine groep ouders een nieuwe school te beginnen, omdat daar immers meerdere gezinnen voor nodig zijn. Van der Meiden gaf aan dat het in zo’n situatie onwenselijk is om een nieuwe school op te richten. „Het is mogelijk om aan een bestaande school te vragen of deze je eigen mening wil respecteren.”

De advocaat vroeg zich af hoe een gezin moet handelen wanneer de richting van de school verandert terwijl de kinderen er al op zitten. Van der Meiden: „Je moet als gezin dan goed opletten welke veranderingen er plaatsvinden, maar je moet wel blijven.” Een groot deel van het onderwijs dat wordt gegeven, heeft niets met godsdienst te maken, zo betoogde hij. „Bovendien sta je in een wereld waar je kinderen straks ook in komen. Daar worden ze op school op voorbereid.”

De theoloog gaf aan dat een gezin de bezwaren tegen een school moet kunnen aantonen vanuit de Bijbel en de Drie Formulieren van Enigheid.

Het hof besloot donderdag de rechtszaak aan te houden. Advocaat Tierie moet op korte termijn aangeven of hij een getuige-deskundige wil laten komen en wie dat zal zijn. Wanneer de zaak opnieuw wordt behandeld, is niet duidelijk. Dit zal echter niet voor februari volgend jaar zijn. Het gerechtshof gaf aan dat geprobeerd wordt vanwege de zorgvuldigheid het vervolg van de zaak in exact dezelfde samenstelling van rechters, advocaat-generaal en griffier te houden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer