Sacharovprijs voor Sudanees Osman
STRAATSBURG (ANP) - De Sudanese mensenrechtenadvocaat Salih Mahmoud Osman heeft dinsdag in Straatsburg de Sacharovprijs in ontvangst genomen. Het Europees Parlement kende hem in oktober de prijs toe. Osman mocht een bedrag van 50.000 euro mee naar huis nemen.
De 50-jarige mensenrechtenadvocaat werkt samen met de Sudanese Organisatie tegen Marteling. Hij verleende ruim twintig jaar gratis rechtsbijstand aan duizenden slachtoffers van mensenrechtenschendingen en de burgeroorlog. Zijn interviews met ooggetuigen zijn overgedragen aan het Internationaal Strafhof in Den Haag, dat onderzoek doet naar oorlogsmisdaden in de Sudanese regio Darfur. Sinds 2005 is Osman lid van de oppositie in het Sudanese parlement.Het Europees Parlement kent de prijs jaarlijks toe aan mensen of organisaties die mensenrechten en democratie bevorderen. De prijs is vernoemd naar de Russische dissident Andrei Sacharov. Onder anderen Nelson Mandela (1988) en de Myanmarese oppositieleidster Aung San Suu Kyi (1990) gingen de Sudanees voor.
Osman heeft zelf bijna anderhalf jaar in de gevangenis gezeten wegens zijn strijd voor de mensenrechten. Hij zat zonder aanklacht vast in een detentiecentrum dat hij het ’spookhuis’ noemde, en werd daar gefolterd. Ook leden van zijn familie hebben het zwaar te verduren doordat hij opkomt voor de slachtoffers. Enkelen zijn vermoord, gemarteld of hun huizen zijn platgebrand.
Osman zei vereerd te zijn met de prijs. Maar hij was ook kritisch tegenover de EU. Een dag eerder verweet hij Europa nog niets te doen voor de geplaagde regio Darfur. „U ziet het, u kijkt toe helaas, indirect doet u mee. U bent medeschuldig.” Volgens hem zitten meer dan 3 miljoen mensen in Sudan in vluchtelingenkampen. „Zij zijn blij met voedsel en medicijnen om in leven te blijven, maar de mensen moeten naar huis. Anderen hebben hun land ingenomen, u moet ze helpen.”
„Circa 75.000 Arabieren uit Tsjaad en Niger hebben zich de afgelopen twee maanden in de voormalige dorpen van de verdrevenen gevestigd op uitnodiging van de Sudanese regering”, aldus Osman.
Hij verweet de EU ook steeds maar weer te vertrouwen op „loze toezeggingen” van de Sudanese regering. „Al drie jaar belooft de overheid een eind te maken aan de massaslachting en keer op keer gelooft u dat. U stuurt geld, maar ze houden u voor de gek.” Hij riep de EU op de druk op de Sudanese regering op te voeren.
De 26.000 man tellende Unamid-vredesmissie van de VN en de Afrikaanse Unie voor Darfur loopt vertraging op door gebrek aan middelen. De missie zou vanaf januari de slecht uitgeruste vredesmacht van de Afrikaanse Unie vervangen.