Buitenland

Italië en GB willen minder Eurofighters

FRANKFURT (ANP) - Italië en Groot-Brittannië willen het aantal Eurofighters dat zij eerder hebben besteld, drastisch verminderen. De landen hebben informatie opgevraagd waaruit blijkt dat zij onder hun aanvankelijke order van de gevechtsvliegtuigen uit willen.

11 December 2007 11:30Gewijzigd op 14 November 2020 05:21

Dat heeft topman Aloysius Rauen van Eurofighter maandag gezegd in een interview met de Duitse krant Handelsblatt.Het Europese gevechtsvliegtuig is gemeenschappelijk ontwikkeld door Italië, Groot-Brittannië, Duitsland en Spanje. Deze landen spraken af in totaal 620 toestellen af te nemen, die in drie fases zouden worden geleverd. De eerste tranche wordt nu gebouwd en is voor een deel al geleverd. De bestelling voor het tweede deel is door de participerende regeringen bevestigd, maar aan de afspraken over de derde tranche wordt gemorreld, aldus Rauen.

Groot-Brittannië zou hebben laten doorrekenen wat het kost om in plaats van 88 slechts de helft van dit aantal toestellen af te nemen. Italië zou ook minder dan de geplande 46 vliegtuigen willen bestellen. De kosten hiervan zijn echter hoog, aldus Rauen. De prijs van de eerste toestellen is berekend op basis van de totale bestelling. Als er minder vliegtuigen worden afgenomen, gaat de prijs omhoog. Landen die onder de afspraken uit willen, moeten de andere -in dit geval Duitsland en Spanje- compenseren voor de hogere kosten.

De verkoop van de Eurofighter komt inmiddels enigszins op gang, maar staat los van de verplichting die de ontwikkelende landen zijn aangegaan. Saudi-Arabië bestelde eerder dit jaar 72 toestellen. De prijs van de Eurofighters die al door Groot-Brittannië, Italië, Duitsland en Spanje zijn afgenomen gaat daardoor niet naar beneden.

Handelsblatt suggereert dat de pogingen van Londen en Rome om onder hun verplichtingen tegenover Eurofighter uit te komen, te maken hebben met hun betrokkenheid bij de Amerikaanse concurrent Joint Strike Fighter (JSF). Beide Europese landen zijn lid van het consortium onder leiding van het Amerikaanse Lockheed Martin, dat het gevechtsvliegtuig ontwikkelt. De Joint Strike Fighter kampt met technische problemen en vertraging, maar volgens het Handelsblatt willen de Amerikanen van hun Europese partners de komende maanden ordergaranties ontvangen.

Ook Nederland doet mee aan de ontwikkeling van de JSF, maar de deelname is politiek omstreden. Het kabinet is van plan in 2010 een besluit te nemen over een eventuele aankoop van het gevechtsvliegtuig.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer