EU verdeeld over onafhankelijkheid Kosovo
PRISTINA (ANP) – De ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie zijn vooralsnog verdeeld over de vraag hoe en wanneer Kosovo onafhankelijk moet worden. Groot–Brittannië, Duitsland, Frankrijk en Italië willen met de Verenigde Staten dat Kosovo snel onafhankelijk wordt, mogelijk volgende maand al. Spanje, Griekenland, Slowakije en Cyprus hebben twijfels.
De ministers spraken maandag met elkaar over Kosovo.Volgens woordvoerder Skender Hyseni van het ’eenheidsteam’, een reeks beleidsmakers in Kosovo, zal het uitroepen van de onafhankelijkheid „beslist veel eerder dan in mei gaat gebeuren".
Duizenden Kosovaarse jongeren hebben in de Kosovaarse hoofdstad Pristina gedemonstreerd voor onmiddellijke onafhankelijkheid van de afvallige Servische provincie. De stoet trok van de Universiteit van Pristina naar het parlements– en regeringsgebouw.
Kosovo zou het zevende land worden dat voorvloeit uit de gewelddadige versnippering van voormalig Joegoslavië. De etnisch Albanese Kosovaren eisen volledige onafhankelijkheid. Servië is hier fel tegen en krijgt daarbij steun van Rusland. Servië biedt verregaande autonomie aan maar wil het gebied behouden. Het is voor de Serviërs de bakermat van hun natiestaat. Ze zien de Albanezen er als nieuwkomers in hun lange historie.
Maandag liep een ultimatum van VN–topman Ban Ki–moon af. Hij had internationale bemiddelaars (EU, VS en Rusland) tot 10 december gegeven om Kosovo en Servië op een lijn te krijgen. Dat is volledig mislukt.
De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, heeft gewaarschuwd dat de erkenning van de onafhankelijkheid van de Servische provincie Kosovo en Metohija „een kettingreactie teweegbrengt op de Balkan en elders in de wereld".
Lavrov doelde op de juridische consequenties van de erkenning van een eenzijdige afscheiding. Andere groepen, zoals bijvoorbeeld de Serviërs in Bosnië–Herzegovina, zouden met Kosovo als voorbeeld ook zonder overleg met wie dan ook hun onafhankelijkheid of afscheiding van Bosnië gaan declameren.
Servië sluit geen handeltje over Kosovo met de Europese Unie, zo heeft de Servische vicepremier Bozidar Delic maandag bezworen. Kosovo is Servisch en Belgrado geeft het niet op voor bijvoorbeeld lidmaatschap van de EU. Voorts waarschuwde hij dat de EU niets met de onafhankelijkheid van Kosovo te maken heeft, daar gaan de lidstaten van de Verenigde Naties over.
Op 19 december praat de Veiligheidsraad over Kosovo. Rusland zal dan pleiten voor nieuwe onderhandelingen. De EU lijkt in meerderheid de onafhankelijkheid van Kosovo te gaan steunen. Westerse mogendheden verdreven in 1999 met geweld de Servische gezagsdragers uit Kosovo. Daarna werd het bestuur in handen van de Verenigde Naties gegeven.