Justitie onderzoekt nieuwe CIA-affaire
NEW YORK - Het Amerikaanse ministerie van Justitie is een onderzoek begonnen naar de vernietiging van video’s waarop het hardhandig verhoren van twee topmedewerkers van al-Qaida was vastgelegd. Het Huis van Afgevaardigden en de Senaat begonnen maandag hun eigen onderzoeken.
The New York Times maakte vorige week de vernietiging van de video’s bekend. Het gaat om opnamen van verhoren in 2002 door de CIA in geheime buitenlandse gevangenissen. De CIA was al snel van plan het opgenomen materiaal te vernietigen, volgens CIA-chef Hayden „om de identiteit van undercoveragenten te beschermen.” Het Witte Huis en het ministerie van Justitie raadden de CIA echter volgens diverse bronnen af het videomateriaal te vernietigen.Dat gebeurde toch op, initiatief van Jose Rodriguez, hoofd van de operationele afdeling van de CIA. Rodriguez nam eerder dit jaar ontslag bij de CIA. Haydens voorganger Porter Goss zou niets geweten hebben van Rodriguez’ besluit om de banden te vernietigen. Toen hij ervan hoorde, zou hij zijn verontwaardiging daarover hebben uitgesproken. Sommige analisten zetten een vraagteken bij dit verhaal.
„Voor zover bekend zijn de twee terroristen die werden verhoord onder meer onderworpen aan ”waterboarding”. De gevangene krijgt hierbij de indruk dat men hem wil verdrinken. Dit is onze militairen nadrukkelijk verboden, maar president Bush heeft de CIA toestemming gegeven om waterboarding toe te passen. Het besluit om dergelijk potentieel belastend materiaal te vernietigen kan alleen maar genomen zijn met medeweten van de CIA-top”, meent politiek analist Philip Gordon van het Brookings Research Instituut in Washington.
Volgens Republikeins senator John McCain ondergraaft deze nieuwe CIA-affaire de geloofwaardigheid van Amerika. „Men zal zeggen dat wij terreurgevangenen martelen en dat wij het bewijsmateriaal daarvan vernietigden om dit geheim te houden”, aldus McCain tegenover Fox News. De Vietnamveteraan McCain -zelf indertijd gemarteld in Noord-Vietnamese gevangenschap- is een fervent tegenstander van martelen. „In de eerste plaats omdat het indruist tegen onze beginselen en in de tweede plaats omdat het geen betrouwbare informatie oplevert”, aldus McCain.