Afghanen en Britten beginnen offensief
KABUL - Afghaanse en Britse troepen zijn bezig Musa Qala in Zuid-Afghanistan in te sluiten voor een offensief tegen de taliban die deze plaats sinds februari in handen hebben. Ook Nederlandse militairen verlenen steun aan de aanval.
Het Afghaanse ministerie van Defensie zei dat de troepen nog geen 2 kilometer van de stad af zijn en dat de talibanstrijders hun wapens moeten neerleggen willen zij een „golf van aanvallen” voorkomen. Maar een talibancommandant, Mullah Ahmadullah, zei dat de taliban hun posities in Musa Qala versterken en dat er uit andere districten strijders naar de stad komen om het offensief af te slaan.Voor de Britten is het de eerste operatie waarbij het Afghaanse leger het voortouw neemt en zijzelf slechts een ondersteunende rol spelen. Een Britse legerwoordvoerder zei te verwachten dat het offensief een dag of twee zal gaan duren. Het is de bedoeling dat de Afghaanse troepen de stad innemen en vasthouden, zei hij. „We gaan niet iets veroveren en het dan weer opgeven en de taliban laten terugkomen.”
Eenheden van de Nederlandse Air Task Force zijn bij het begin van de operatie op grote schaal ingezet. Voor de Nederlanders vormt dit een van de grootste luchtmobiele operaties waaraan zij hebben deelgenomen, meldde het ministerie van Defensie zaterdag.
Musa Qala ligt in Helmand, de zuidelijke provincie waar de Afghaanse opiumteelt is geconcentreerd. De taliban veroverde Musa Qala nadat het Britse leger zich uit het gebied had teruggetrokken en de verantwoordelijkheid voor de veiligheid had overgedragen aan plaatselijke stamleiders.
Helmand is inmiddels het belangrijkste front geworden in de strijd tussen de taliban en de Afghaanse en buitenlandse strijdkrachten. Gevechten in de buurt van Musa Qala hebben de afgelopen dagen aan twaalf talibanstrijders, twee kinderen en een Britse soldaat het leven gekost. Volgens Ahmadullah zijn er ook twintig burgers omgekomen toen twee huizen werden getroffen bij ISAF-bombardementen, maar dat kon nog niet worden nagetrokken.
Honderden bewoners hebben Musa Qala de afgelopen dagen verlaten. Achterblijvers zeiden explosies te horen en hun huis niet meer uit te durven. „Als we weggaan ben ik bang dat de soldaten alles uit ons huis zullen roven”, zei Haji Mohammed Rauf, die met zijn vrouw, moeder en zeven kinderen was achtergebleven.