Conservator museum Hoeksche Waard weg
HEINENOORD - Museumconservator K. Braun van het Streekmuseum Hoeksche Waard in Heinenoord legt zijn functie neer. Dat heeft hij donderdag bekendgemaakt.
De stap volgt op de publicatie eerder deze week van een rapport over de toekomst van het museum. Daarin wordt geconstateerd dat er het nodige mis is bij het streekmuseum: de huisvesting is niet goed, financieel heeft het bestuur de zaken niet op orde en de conservator werkt niet volgens de geldende museale regels.Zo zouden delen van de museumcollectie uit de museumboerderij Oost-Leeuwenstein „ongecontroleerd zijn geruimd.” Tevens vindt de projectgroep die in januari begon met het onderzoek, dat het streekmuseum verder moet op twee locaties: het Hof van Assendelft en de boerderij Oost-Leeuwenstein, beide in Heinenoord. De boerderij moet worden gerestaureerd. De drie Hoeksche Waardse woningstichtingen blijken mee te willen doen: zij zien volgens het rapport „goede mogelijkheden voor aankoop, restauratie, verbouwing en verhuur van het Streekmuseum.”
De vertrekkende conservator is het niet eens met de aantijgingen over het opruimen van de museumboerderij. Braun: „De boerderij is een bouwval, met een zeer ongezond klimaat. De inventaris staat te rotten, er zijn giftige schimmels, ratten, houtworm en roest. De halfvergane, verpulverde troep die er is: de nachtmerrie voor elke conservator. Met mondkapjes is alles van karton en papier eruit gehaald om verder verval te voorkomen. Wat echt kapot en vergaan was is inderdaad weggegooid. Dat verkruimelde in je handen.”
Dat de financiën van het museum niet op orde zijn, wijt hij aan het niet-verstrekken van toegezegde subsidies. Ook vrijwilligers reageren geschokt. „Dit heeft Braun echt niet verdiend, hij is juist de motor achter veel dingen”, zegt een van hen.
In het algemeen bestuur van het streekmuseum zitten onder anderen vijf wethouders van de Hoeksche Waardse gemeenten. Het rapport concludeert dat zij „dubbele petten” op hebben. Zij stellen de subsidiebedragen voor het museum vast en moeten dat ook in hun gemeente beschikbaar stellen. De wethouder van Binnenmaas, E. Lafeber, is daarnaast ook nog huisbaas van het streekmuseum. „Zowel de structuur als de bemensing voldoet niet meer aan de eisen die anno 2007 worden gesteld. Alleen met gekwalificeerde mensen, andere bevoegdheden, taken en verantwoordelijkheden kan de toekomst met vertrouwen tegemoet worden gezien”, aldus het rapport.