Brit: Eind aan fobie tegen christendom
LONDEN - De Britse parlementariër Mark Pritchard vindt dat de „marginalisering” van christelijke tradities in de samenleving inmiddels „ver genoeg is gegaan.” Hij wil hierover een debat in het Lagerhuis.
Het conservatieve parlementslid vindt dat de „politiek correcte brigade” heeft gezorgd voor een „christianofobie.” Zowel de nationale als de lokale overheden zijn overgevoelig voor de positie van andere religies. Hij zei geen kritiek te willen uiten op andere godsdiensten, maar gewoon de „christelijke traditie te willen beschermen.”Als voorbeelden van de teloorgang van de traditie noemde hij recent onderzoek dat aantoonde dat 80 procent van de scholen is gestopt met de kerststal en de spelen daaromheen, die vanouds in Engeland heel gebruikelijk waren. „Ik zeg niet dat er geen keus moet zijn. Maar Kerst is een heel goede tijd voor deze spelen, met zijn boodschap van hoop, liefde en licht.” Als ander voorbeeld noemde hij de weerstand tegen het publiekelijk dragen van een kruisje.
Ook betreurde hij het dat in de publieke sfeer geen aandacht is voor het vele liefdadigheidswerk dat christenen doen.
Een van de risico’s van deze marginalisering is volgens hem dat het christendom wordt „gekaapt door extreme partijen.” Tegen de BBC verklaarde hij dat „dit debat niet gaat over God of theocratie. Het gaat over de erkenning van de christelijke traditie van ons land. Als grote politieke partijen die nationale traditie niet beschermen, zullen extremistische partijen dat doen.”
De seculiere beweging in Groot-Brittannië zei als reactie op Pritchards waarschuwing dat christenen in het Verenigd Koninkrijk „niets te klagen hebben.” Woordvoerder Keith Porteous Wood noemde het debat dat Pritchard wil een „verspilling van kostbare parlementaire tijd.” Hij wees op de speciale positie van anglicaanse bisschoppen in het Hogerhuis en de vele christenen in de regering. „Christenen worden niet weggedrukt uit het publieke leven, ze zijn juist oververtegenwoordigd.” Het Christian Institute reageerde positief op Pritchards oproep, omdat zij vaak als „tweederangsburgers” worden behandeld.