„Aboutaleb moet meer doen tegen AOW-gat”
DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat staatssecretaris Aboutaleb (Sociale Zaken) arme ouderen met een onvolledige AOW meer te hulp schiet.
Dat lieten de regeringspartijen CDA en PvdA en oppositiepartij SP dinsdag weten na een actiebijeenkomst van vakcentrale FNV, ouderenbond ANBO en migrantenorganisatie LOM in Den Haag.FNV-voorzitter Agnes Jongerius zei daar dat Aboutaleb vrijwel niets doet om het AOW-gat te dichten, waardoor ruim 27.000 65-plussers aangewezen zijn op aanvullende bijstand. SP-Kamerlid Ulenbelt gaat de kwestie volgende week aan de orde stellen bij de behandeling van de begroting van Sociale Zaken. CDA en PvdA hebben voor half januari een debat met Aboutaleb aangevraagd.
Ongeveer 425.000 65-plussers hebben geen volledige AOW opgebouwd, omdat zij tussen hun 15e en hun 65e niet aldoor in Nederland hebben gewoond. Voor elk ontbrekend jaar wordt de AOW met 2 procent gekort. Vooral allochtonen die na hun 15e naar Nederland zijn gekomen, zitten na hun 65e met een AOW-gat.
CDA, PvdA en SP willen dat de Sociale Verzekeringsbank (SVB) voortaan niet alleen de AOW, maar ook de aanvullende bijstand uitbetaalt aan ouderen die onder het sociaal minimum terechtkomen. De partijen vinden dat gepensioneerden niet apart hun hand hoeven ophouden bij gemeenten voor bijstand.
Inmiddels werkt de SVB volgens Aboutaleb al met ruim dertig gemeenten samen om ervoor te zorgen dat mensen direct aanvullende bijstand krijgen als ze daar recht op hebben. Hierdoor zijn bijna 10.000 ouderen met een AOW-gat geholpen. Maar de Kamer wil dat de SVB met alle gemeenten samenwerkt.
Verder heeft de PvdA-bewindsman volgens zijn woordvoerster juist vorige maand maatregelen aangekondigd die tegemoetkomen aan de wensen van onder meer FNV, ANBO en LOM. Zo zijn de mogelijkheden om extra AOW in te kopen na een verblijf in het buitenland verruimd. Ook moeten mensen beter worden ingelicht over de inkoopregelingen zodra zij zich in Nederland vestigen.
CDA-Kamerlid Omtzigt wil extra aandacht voor Antillianen en Surinamers. Zij dachten dat zolang hun geboorteland tot het koninkrijk behoorde zij daar ook AOW hadden opgebouwd, maar dat is niet het geval.
PvdA en SP willen ook, net als FNV, ANBO en LOM, voor AOW’ers met aanvullende bijstand een minder streng regime. Dat zou logisch zijn, omdat voor 65-plussers geen werkplicht geldt. Zo mag iemand met aanvullende bijstand nu hoogstens dertien weken in het buitenland verblijven en dat moet naar 26 weken.