Rusland weerspreekt kritiek verkiezingen
MOSKOU - De kritiek die vanuit de internationale gemeenschap is geuit op het verloop van de Russische parlementsverkiezingen van zondag is ongeveer net zo geloofwaardig als pseudowetenschap. Dat heeft het hoofd van de Russische kiesraad, Vladimir Tsjoerov, dinsdag gezegd.
Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken beschuldigde westerse verkiezingswaarnemers eerder al van partijdigheid. Waarnemers van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten en van de Sjanghai Samenwerkingsorganisatie (waar China deel van uitmaakt) bestempelden de verkiezingen als vrij en eerlijk, aldus het ministerie.Goran Lennmarker, voorzitter van de parlementaire assemblee van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, zei maandag dat de parlementsverkiezingen niet voldeden aan de democratische normen. Luc van den Brande, aanvoerder van een delegatie van de parlementaire assemblee van de Raad van Europa, stelde dat er van een echte scheiding tussen de machten in Rusland geen sprake is. Het kantoor van de president en de president zelf hadden „overweldigende invloed” op de campagne en er is misbruik gemaakt van regeringsmiddelen, zei hij. Ook was de geheimhouding bij de verkiezingen volgens hem niet overal gegarandeerd.
„Rusland was geen democratie en Rusland is geen democratie. De verkiezingen waren niet vrij, niet eerlijk en niet democratisch”, zei Thomas Steg, woordvoerder namens de Duitse regering. Ook andere Europese regeringen zeiden het verloop van de verkiezingen zorgwekkend te vinden. De Poolse premier Donald Tusk reageerde genuanceerder en zei dat de verkiezingen eens te meer de machtige positie van president Vladimir Poetin en zijn partij tonen, maar dat „los van bedenkingen (…), dat kennelijk de keus van de Russen is, en ik zie geen reden voor ons om die in twijfel te trekken.”
De Europese Unie betreurt het dat de „procedures in campagnes voor de Russische verkiezingen niet voldeden aan internationale standaarden en vrijwillige door Moskou gedane beloften.” Dat heeft EU-voorzitter Portugal dinsdag namens de 27 EU-landen verklaard.
De regering van de Amerikaanse president George Bush heeft haar bezorgdheid uitgesproken over de gang van zaken en wil dat een onderzoek wordt ingesteld naar mogelijk gesjoemel.
Twee mensenrechtenorganisaties hebben gechoqueerd gereageerd op de „hartelijke felicitaties” die de Franse president Nicolas Sarkozy telefonisch overbracht aan zijn Russische collega Vladimir Poetin. Dat berichtte het Franse tijdschrift Le Nouvel Observateur dinsdag.
Het hoofd van de Russische kiesraad was dinsdag vol lof over de manier waarop de Russische media verslag hebben gedaan van de verkiezingen. „De massamedia verslaan de verkiezingen in Europa nergens op deze manier”, zei Tsjoerov.
Met vrijwel alle stemmen geteld stond Poetins partij Verenigd Rusland dinsdag op 315 van de 450 zetels in de Doema, het Russische parlement. De Communistische Partij krijgt 57 zetels en twee overwegend Kremlingezinde partijen samen 78. Poetin zal de overwinning naar verwachting aangrijpen als een mandaat om na zijn tweede termijn, die volgend jaar afloopt, op een of andere manier aan de macht te blijven. Poetin mag zich niet voor de derde keer kandidaat stellen voor de presidentsverkiezingen. Hij zet nu in op het premierschap, maar veel van zijn aanhangers zien in hem een toekomstige nationale leider, zonder duidelijk omschreven taken en bevoegdheden.