Internationale kritiek op Rusland
MOSKOU (ANP/RTR/AFP) – Westerse landen hebben zich maandag kritisch uitgelaten over het verloop van de Russische parlementsverkiezingen. Ze willen dat Moskou een onderzoek instelt naar de beschuldigingen van fraude en intimidatie tijdens de stembusgang, die de partij Verenigd Rusland van president Vladimir Poetin een overweldigende meerderheid opleverde.
De hardste kritiek kwam uit Duitsland. „Gemeten naar onze maatstaven waren het geen eerlijke en democratische verkiezingen”, zei een regeringswoordvoerder. Hij voegde er aan toe dat Rusland „geen democratie was en geen democratie is”.Ook onder meer Groot–Brittannië, Italië en Frankrijk uitten kritiek, maar gingen minder ver dan Duitsland. Het Kremlin meldde later op de dag dat de Franse president Nicolas Sarkozy wel met Poetin had getelefoneerd om hem zijn „hartelijke felicitaties” over te brengen.
Het Witte Huis liet weten dat president George Bush geen plannen heeft om met Poetin te bellen. „We hebben de Russen aangespoord om de schendingen van de rechten van kiezers nader te bestuderen”, aldus een woordvoerder.
Buitenlandse waarnemers van onder meer de Organisatie voor de Vrijheid en Samenwerking in Europa (OVSE) meldden tal van onregelmatigheden op de verkiezingsdag. Mensen die niet wilden stemmen, deden dat uit angst voor represailles toch. Stembiljetten werden gefotografeerd. Ook is gemeld dat kiezers werden betaald om Verenigd Rusland te stemmen.
De Russische kiescommissie verwierp maandag de kritiek van de OVSE. De organisatie vervult slechts „een politieke opdracht” uit Washington, tekende het persbureau Interfax op uit de mond van een lid van de commissie.
President Poetin twijfelt niet aan het democratische gehalte van de parlementsverkiezingen. De verkiezingen waren „legitiem” en „een goed voorbeeld en een goede indicatie van de Russische interne politieke stabiliteit”. Hij bedankte maandag de kiezers voor de hoge opkomst.
Met 98 procent van de stemmen geteld weet Verenigde Rusland zich verzekerd van ruim 64 procent van de stemmen. Het opkomstpercentage was met 62 procent beduidend hoger dan voorgaande verkiezingen voor de Doema, de Russische Tweede Kamer.
De communisten, die als enige oppositiepartij de kiesdrempel haalden, kwamen uit op bijna 12 procent van de stemmen. De partij betwist de uitslag en wil naar het hooggerechtshof stappen. Ook de Liberaal–Democratische Partij van Vladimir Zjirinovski en Rechtvaardig Rusland hebben zetels bemachtigd in de nieuwe Doema. Beide partijen zijn gelieerd aan Verenigd Rusland.
Minister Verhagen van Buitenlandse Zaken was maandag terughoudend in zijn reactie. Door het kleine aantal internationale waarnemers is volgens hem moeilijk te beoordelen of de stembusgang eerlijk is verlopen. Toch denkt de minister dat de uitslag recht doet aan de wens van de meeste Russen om het beleid van Poetin voort te zetten.