Buitenland

Poetin wint verkiezingen

MOSKOU – President Vladimir Poetin heeft de Russische parlementsverkiezingen van zondag met glans gewonnen. Zijn partij, Verenigd Rusland, weet zich na telling van 98 procent van de stemmen verzekerd van 64,1 procent van de stemmen.

Slechts één echte oppositiepartij heeft de kiesdrempel van 7 procent gehaald. De Communistische Partij kan rekenen op circa 11,6 procent van de stemmen. Twee andere partijen die meestal op de hand van Poetin zijn, komen eveneens in de Doema, zodat de president relatief eenvoudig grondwetswijzigingen kan doorvoeren. De ultranationalistische LDPR en de partij Rechtvaardig

Buitenlandredactie
3 December 2007 06:23Gewijzigd op 14 November 2020 05:20
MOSKOU – Een pasgetrouwd Russisch stel zaterdag in de hoofdstad Moskou voor een verkiezingsaffiche met de tekst ”Voor Poetin”. De parlementsverkiezingen zijn gewonnen door de partij van president Poetin. Foto EPA
MOSKOU – Een pasgetrouwd Russisch stel zaterdag in de hoofdstad Moskou voor een verkiezingsaffiche met de tekst ”Voor Poetin”. De parlementsverkiezingen zijn gewonnen door de partij van president Poetin. Foto EPA

Rusland kwamen uit op respectievelijk 8,2 en 7,8 procent. Dat betekent ook dat Andrej Loegovoj, hoofdverdachte in de vergiftigingsmoord op Kremlintegenstander Aleksandr Litvinenko in Londen, namens de LDPR een zetel –en daarmee parlementaire onschendbaarheid– in de wacht heeft gesleept.Volgens opinieonderzoekers kan Verenigd Rusland met de genoemde uitslag 306 van de 450 zetels in de Doema innemen. De communisten zouden op 57 zetels komen.

„De verkiezingen bevestigden het belangrijkste uitgangspunt: dat Vladimir Poetin de nationale leider is, dat de bevolking zijn koers steunt en dat deze koers zal worden voortgezet”, zei partijleider en parlementsvoorzitter Boris Gryzlov.

Nog goed en wel voordat de stembureaus zondag waren gesloten, kwamen de eerste klachten al binnen over onregelmatigheden en verkiezingsfraude. Zowel oppositiepartijen als onafhankelijke waarnemers beklaagden zich over de in hun ogen nationale campagne van stembusfraude en intimidatie van kiezers.

De Communistische Partij gaf zondag meteen aan de uitslag te zullen aanvechten. Volgens een partijfunctionaris zijn er op de verkiezingsdag „schendingen die alle acceptabele normen overschrijden” geweest. „Onze advocaten zijn al begonnen met het voorbereiden van een klacht bij het hooggerechtshof”, zei Vadim Solovjev, het hoofd van de juridische afdeling van de Communistische Partij.

Partijleider Gennadi Zjoeganov sprak van de „moeilijkste, smerigste en meest onverantwoorde” verkiezingen in Rusland ooit. Zijn liberale collega Boris Nemtsov noemde de stembusgang de „oneerlijkste in de geschiedenis van het moderne Rusland.”

Ook niet partijgebonden Russische waarnemers meldden duizenden overtredingen van de regels. Zo moesten werknemers gedwongen op hun werk stemmen, onder het toeziend oog van hun bazen, en militairen in de kazernes. Studenten, artsen en kantoormedewerkers werden bedreigd met disciplinaire maatregelen als zij niet zouden stemmen. Volgens oud wereldkampioen schaken Garri Kasparov is zelfs tegen patiënten in ziekenhuizen gezegd dat hun behandeling zou worden stopgezet als zij niet gingen stemmen.

Er waren deze keer minder dan tachtig westerse waarnemers voor de verkiezingen in het grootste land op aarde dat zich uitstrekt over elf tijdzones. Onder hen was SP Kamerlid Harry van Bommel die de indruk had dat de procedures goed werden gevolgd. Van Bommel bezocht bijna dertig stembureaus. Hij zegt nauwelijks onregelmatigheden te hebben gezien. „Het lijkt of alles goed werd uitgevoerd. Identificatie werd goed gecontroleerd, mensen werden juist geregistreerd. Overal waren lokale waarnemers aanwezig, ook van andere partijen dan die van Poetin.”

Alle protesten ten spijt verwachten waarnemers niet dat er iets verandert aan de uitslag. Het door Poetin benoemde hoofd van de kiescommissie, Vladimir Tsjoerov, verwierp de aantijgingen van verkiezingsfraude. „Ik denk dat er geen ernstige onregelmatigheden waren.” Een meerderheid van de Russen lijkt volgens waarnemers ook niet open te staan voor aantijgingen van electorale fraude. Ze willen dat Poetin aanblijft als ”nationale leider”.

De verkiezingscampagne draaide in vergaande mate om de persoon van Poetin. Die wil een rol van betekenis blijven spelen als hij zich na twee ambtstermijnen volgens de grondwet niet herkiesbaar kan stellen bij de presidentsverkiezingen in maart 2008. Veel waarnemers zagen de parlementsverkiezingen dan ook als een soort referendum over een blijvende machtspositie van Poetin.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer