Binnenland

Patiëntgegevens bij ramp sneller beschikbaar

Patiëntgegevens op de plaats van een ongeval of een ramp scannen en doorsturen naar het ziekenhuis; voordat de patiënt bij het ziekenhuis arriveert, weten medici al wat er met de persoon aan de hand is. Het nieuwe systeem werd woensdag voor het eerst in Nederland getest tijdens een oefening van het Calamiteitenhospitaal in Utrecht.

Van een medewerker
26 September 2002 09:44Gewijzigd op 13 November 2020 23:50

Met het nieuwe Patiënt Tracking Systeem (PTS) worden patiënten op de plaats van het ongeval met een draagbare palmtopcomputer gescand en worden de patiëntgegevens direct geregistreerd. Dit gebeurt aan de hand van een aangepaste gewondenkaart, die een nummer met barcode heeft. Aan dat nummer worden de naam, de toestand van de patiënt en eventueel medische diagnoses gekoppeld.

Vanuit een ambulance of een auto van het mobiele medische team worden die gegeven via een draadloos netwerk doorgestuurd naar het ziekenhuis waarnaar de patiënt wordt overgebracht. „Dankzij dit systeem zijn we goed voorbereid op de komst van de patiënt en kunnen we onze voorbereiding daarop afstemmen”, zegt traumachirurg en intensivist prof. dr. L. P. H. Leenen.

Zodra een patiënt bij het ziekenhuis arriveert, wordt via het Patiënt Barcode Registratie Systeem (PBRS) eerst een persoonlijk registratienummer in de vorm van een barcode op het polsbandje ingelezen, gevolgd door het nummer van de gewondenkaart. Op deze manier worden de gegevens gekoppeld aan het PBRS van het ziekenhuis. Tijdens de rampenoefening bleek het systeem prima te functioneren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer