Buitenland

Musharraf treedt af als legerleider

RAWALPINDI (AP) – De Pakistaanse president Musharraf is woensdag met pijn in zijn hart afgetreden als legerleider. Musharraf wordt donderdag beëdigd als burgerpresident. Door zijn functie van opperbevelhebber van de Pakistaanse strijdkrachten op te geven hoopt hij de politieke crisis in zijn land te verlichten. Oppositieleidster Bhutto zei echter dat haar partij blij is dat Musharraf het leger vaarwel heeft gezegd, maar nog niet weet of ze Musharraf als staatshoofd accepteert.

28 November 2007 21:42Gewijzigd op 14 November 2020 05:19
RAWALPINDI (AP) – De Pakistaanse president Pervez Musharraf is woensdag met pijn in zijn hart afgetreden als legerleider. Musharraf wordt donderdag beëdigd als burgerpresident. Door zijn functie van opperbevelhebber van de Pakistaanse strijdkrachten op te
RAWALPINDI (AP) – De Pakistaanse president Pervez Musharraf is woensdag met pijn in zijn hart afgetreden als legerleider. Musharraf wordt donderdag beëdigd als burgerpresident. Door zijn functie van opperbevelhebber van de Pakistaanse strijdkrachten op te

‘Dit leger is mijn leven. Dit leger is mijn passie’, zei Musharraf in het hockeystadion in de garnizoensplaats Rawalpindi waar een door honderden hoogwaardigheidsbekleders bijgewoonde afscheidsceremonie werd gehouden. Hij probeerde zijn emoties in bedwang te houden, maar kon een traan niet onderdrukken. ‘Die relatie (met het leger, red.) zal altijd blijven bestaan, maar ik zal geen uniform dragen.’ Musharraf droeg het opperbevel over aan generaal Ashfaq Kayani, voormalig chef van de inlichtingendienst en onlangs benoemd tot vice–opperbevelhebber.Reeds aan het eind van 2004 beloofde Musharraf voor het eerst dat hij, in het belang van de democratie, zou aftreden als legerleider, maar hij verzon steeds uitvluchten om dat niet te hoeven doen. Dit jaar beloofde hij opnieuw het leger vaarwel te zeggen, maar dit keer weigerde hij dat, zoals de oppositie eiste, te doen voor zijn herverkiezing als president zeker was gesteld. Toen het parlement hem in oktober opnieuw tot president koos stapte de oppositie dan ook naar het hooggerechtshof, omdat hij zich volgens de grondwet niet kandidaat zou hebben mogen stellen zolang hij nog aan het hoofd stond van het leger. Kort voor het hooggerechtshof uitspraak zou doen kondigde Musharraf de noodtoestand af, stelde hij de grondwet buiten werking en ontsloeg hij de rechters van het hof. In een nieuwe samenstelling keurde het hooggerechtshof de herverkiezing van Musharraf onlangs goed, waarop die zijn aftreden als legerleider aankondigde.

Onder druk uit binnen– en buitenland besloot Musharraf enige tijd nadat hij op 3 november de macht volledig naar zich had toegetrokken de voor januari geplande parlementsverkiezingen door te laten gaan, maar de oppositie overweegt de verkiezingen te boycotten. Oppositiepartijen zeggen dat er niet op vertrouwd kan worden dat Musharraf de verkiezingen eerlijk laat verlopen. En als hij met de uitslag knoeit of de verkiezingen anderszins naar zijn hand zet kan er volgens de oppositie evenmin op worden gerekend dat het hooggerechtshof ingrijpt, aangezien Musharraf daar rechters heeft benoemd die naar zijn pijpen dansen. Zolang de noodtoestand van kracht is worden eerlijke verkiezingen door de meesten al helemaal onmogelijk geacht, maar de regering heeft aangegeven dat de noodtoestand kort na Musharrafs beëdiging als burgerpresident zal worden opgeheven. Een datum is vooralsnog niet genoemd.

De Amerikaanse president Bush reageerde woensdag bij monde van zijn woordvoerders verheugd op Musharrafs aftreden als legerleider, maar liet ook nogmaals weten dat hij vindt dat er voor de verkiezingen een eind moet komen aan de noodtoestand.

Musharraf greep in 1999 als legerleider de macht door toenmalig premier Nawaz Sharif af te zetten toen die in het buitenland verkeerde. Sharif keerde zondag na acht jaar ballingschap terug naar Pakistan en vormt samen met Bhutto, ook een ex-premier, de belangrijkste politieke bedreiging voor Musharraf. Sharif zei woensdag dat de beëdiging van Musharraf als president onwettig is. ‘Het besluit in zijn voordeel is afkomstig van een rechtbank die voor het land niet acceptabel is’, zei Sharif, die eiste dat de situatie van voor 3 november wordt hersteld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer