Buitenland

Libanon bereid legerleider als president te aanvaarden

BEIROET (AP) – De grootste fractie in het Libanese parlement geeft haar verzet op tegen een grondwetswijziging die het mogelijk zou maken dat legerleider Michel Suleiman president wordt. Dat heeft een parlementslid van de Toekomstbeweging, Ammar Houry, woensdag gezegd.

28 November 2007 16:07Gewijzigd op 14 November 2020 05:19

De leider van de Toekomstbeweging, Saad Hariri, geldt als de leider van de anti–Syrische meerderheid in het parlement. Nu zijn partij een grondwetswijziging niet langer afwijst, zou Suleiman tot president kunnen worden benoemd en daarmee een eind kunnen komen aan een politieke impasse die al een jaar duurt.De kennelijke doorbraak volgt daags na de vredesconferentie voor het Midden–Oosten in Annapolis in de VS. De deelname aan de conferentie van Syrië – en Saudi–Arabië – was een opsteker voor de Amerikaanse regering en zou volgens ieders verwachting de spanningen tussen de VS en Syrië verminderen. Tevens werd verwacht dat een vermindering van de spanningen meteen haar weerslag zou hebben op de politieke crisis in Libanon.

Suleiman wordt beschouwd als iemand die voor zowel de door de VS gesteunde meerderheid als de pro–Syrische oppositie, alsook de politieke krachten daarbuiten, aanvaardbaar is. Ieder ziet hem, tot nog toe althans, als een relatief neutrale figuur die ervoor kan zorgen dat de ene groep de andere niet overheerst in de sterk verdeelde Libanese politiek.

Parlementariër Houry omschreef de legerleider als een ‘symbool van de eenheid van het militaire establishment, dat martelaars en bloed heeft gegeven bij het verdedigen van het vaderland tegen de vijand en tegen degenen die met burgeroorlog dreigden’.

Suleiman heeft ook het respect van Hezbollah en omdat deze groep de oppositie aanvoert lijkt niets de benoeming van de legerleider in de weg te staan. Er is echter een kans dat Michel Aoun, een vooraanstaande christelijke oppositieparlementariër, dwars gaat liggen. Aoun, die ook legerleider is geweest, is zelf kandidaat voor de opvolging van de vrijdag afgetreden president Emil Lahoud. Net als de andere parlementsleden heeft Aoun echter wel ingestemd met een rol voor het leger om de veiligheid te waarborgen.

De 59–jarige Suleiman werd negen jaar geleden tot legerleider benoemd met de zegen van Syrië, dat toen nog de dienst uitmaakte in Libanon. Hij wist de eenheid binnen de strijdkrachten te bewaren na de moord op oud–premier Rafik Hariri, de vader van Saad Hariri, in 2005 en de Syrische terugtrekking uit Libanon die daarop volgde.

Suleiman deelt het standpunt van Hezbollah dat Israël bestreden dient te worden, maar nam na de oorlog tussen Israël en Hezbollah en de stationering van het Libanese leger in Zuid–Libanon, vorig jaar, meer afstand tot de sjiitische guerrillabeweging. Suleiman werd een nationaal bekende figuur door de recente, drie maanden durende strijd tegen de extremistische Fatah Islam in enkele Palestijnse vluchtelingenkampen. Daarbij verloor het leger meer dan 160 militairen, maar werden ook honderden extremisten gedood of gevangengenomen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer