Buitenland

Israël en Palestijnen hervatten overleg

NEW YORK – De Israëliërs en de Palestijnen hervatten hun vredesoverleg, dat bijna zeven jaar stillag. Dit overleg, waarbij de Amerikanen zullen optreden als bemiddelaar en scheidsrechter, moet uiterlijk eind volgend jaar tot een definitief akkoord leiden.

Dit is de kern van de verklaring waarover de Israëlische premier Ehud Olmert en de Palestijnse leider Mahmud Abbas het gisteren eens werden in het Amerikaanse Annapolis, even ten oosten van Washington. „Dit is het begin van het proces, niet het einde”, aldus president Bush, die de gemeenschappelijke verklaring voorlas. Het kostte gisterenmorgen nog de nodige overredingskracht van de Amerikanen om de twee partijen zover te krijgen.

Van onze correspondent
28 November 2007 07:09Gewijzigd op 14 November 2020 05:19
ANNAPOLIS – De Israëlische premier Ehud Olmert (l.) schudt de hand van de Palestijnse premier Mahmud Abbas (r.) terwijl de Amerikaanse president George Bush toekijkt. De verschillende partijen kwamen dinsdag overeen dat het vredesoverleg tussen Israël en
ANNAPOLIS – De Israëlische premier Ehud Olmert (l.) schudt de hand van de Palestijnse premier Mahmud Abbas (r.) terwijl de Amerikaanse president George Bush toekijkt. De verschillende partijen kwamen dinsdag overeen dat het vredesoverleg tussen Israël en

In zijn toespraak tot de vertegenwoordigers van de 44 landen die in Annapolis aanwezig waren, zei Olmert dat Israël bereid is om „pijnlijke concessies” te doen. Hij benadrukte verder dat zijn land bereid is om met elke moslimstaat vrede te sluiten. Een mededeling die een beleefd applaus ontlokte aan de Saudische minister van Buitenlandse Zaken, prins Saud al Faisal. Saudi Arabië onderhoudt nog geen diplomatieke betrekkingen met Israël.Terwijl premier Olmert benadrukte dat er een eind moet komen aan het geweld van Palestijnse extremisten, verklaarde Abbas dat Jeruzalem de Palestijnse hoofdstad moet worden en dat Palestijnse vluchtelingen het recht moeten krijgen naar Israël terug te keren. De gemeenschappelijke intentieverklaring betreffende de komende onderhandelingen vermeed deze onderwerpen, maar deelnemers aan de bijeenkomst in Annapolis maakten duidelijk dat dit juist de grote struikelblokken vormen, die bij eerder overleg onoverkomelijk bleken.

„Ik weet eerlijk gezegd niet of de positie van premier Olmert sterk genoeg is om de belangrijke concessies te doen die nodig zijn om een akkoord aan de Palestijnse bevolking te kunnen verkopen”, aldus een van de leden van het onderhandelingsteam van Mahmud Abbas. Omgekeerd wezen sommige waarnemers op de afwezigheid van Hamas in Annapolis, hetgeen betekent dat Abbas maar kan spreken voor een deel van de Palestijnen, hetgeen zíjn positie verzwakt.

Waarom heeft president Bush zich de afgelopen jaren verre van het Israëlisch Palestijnse conflict gehouden en belooft hij nu om zich in het laatste jaar van zijn presidentschap in te zetten voor een akkoord? „Omdat de tijd rijp is voor een Israëlisch Palestijns akkoord en ook omdat er momenteel een strijd gestreden wordt over de toekomst van het Midden Oosten. En in die strijd mogen wij de zege niet overlaten aan de extremisten”, aldus president Bush in zijn toespraak op de conferentie in Annapolis.

Mahmud Abbas en Saud al Faisal pakten dat thema beiden op. „Verdere stagnatie in het vredesproces speelt extremisten alleen maar in de kaart”, aldus Al Faisal. Abbas benadrukte „dat de afwezigheid van hoop (op vrede) de wanhoop en het extremisme alleen maar bevordert.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer