Buitenland

Fransen bevrijden scholieren in Ivoorkust

Franse militairen hebben woensdag in Ivoorkust 200 buitenlandse schoolkinderen en leraren geëvacueerd. In Ivoorkust is de bloedigste opstand uit de geschiedenis van het land gaande. Een klein deel van de ruim 200 Nederlanders in Ivoorkust houdt zich schuil in hun huizen en wacht op een mogelijkheid om te evacueren.

Buitenlandredactie
26 September 2002 07:50Gewijzigd op 13 November 2020 23:50

Het gaat om achttien Nederlanders (elf volwassenen, zeven kinderen) in en nabij Bouaké, waar de afgelopen dagen hevig is gevochten tussen het regeringsleger van Ivoorkust en rebellen.

Volgens ambassadeur Van den Akker „staan er twee legers tegenover elkaar en dat maakt de situatie gevaarlijk.”

De Franse consul in Bouaké heeft ondertussen alle buitenlanders gevraagd in hun huizen te blijven. Als er een staakt-het-vuren komt, vertrekken de buitenlanders met eigen vervoer richting Yamoussoukro en daarna verder naar de hoofdstad Abidjan.

Buiten Bouaké bevindt zich ook nog een Nederlandse pater, maar met hem heeft de ambassade al een week geen contact meer gehad. Paters blijven vaak tot het allerlaatst op hun plek en besluiten niet snel tot evacuatie. De meeste van de ongeveer 200 Nederlanders verblijven overigens in Abidjan. Alle Nederlanders zijn tot nog toe ongedeerd gebleven sinds het begin van de coup.

De KLM heeft alleen bij het uitbreken van de ongeregeldheden een vlucht geschrapt en de bemanning die nog in de hoofdstad verbleef teruggehaald. De vliegtuigmaatschappij vliegt verder normaal op Abidjan, met dit verschil dat het toestel na een tussenlanding doorvliegt naar Akkra in Ghana voor een wisseling van de bemanning.

In Abidjan is het momenteel relatief rustig, aldus de ambassadeur. Wel wordt er ’s avonds bij het ingaan van de avondklok om acht uur nog flink geschoten.

Een medewerker van de school die woensdag werd geëvacueerd door de Fransen, de International Christian Academy, zei dat de leerlingen enorm opgelucht waren door de komst van de Fransen. Bouaké ligt middenin het gebied waar opstandelingen actief zijn. Maandagnacht waren ze over de muren rond het complex geklommen en hadden op het terrein geschoten. Om de school te bereiken moesten de Fransen zich een weg banen door de linies van de rebellen.

De Amerikaanse regering heeft Frankrijk bedankt voor de redding van de personen die zich in de school bevonden. Inmiddels zijn Amerikaanse militairen via Ghana in de Ivoriaanse hoofdstad Yamoussoukro aangekomen.

Het geweld in Ivoorkust begon vorige week donderdag, toen een groep van 750 tot 800 ontslagen soldaten in Abidjan een couppoging deed. De staatsgreep mislukte, maar de onrust heeft zich over de rest van het land verspreid. Behalve Bouaké hebben de rebellen ook de stad Korhogo in handen. Inmiddels zijn zeker 270 mensen om het leven gekomen.

De opstand heeft het sluimerende conflict tussen christenen en moslims in Ivoorkust weer doen opleven. Volgens de regering zit de oppositie uit het islamitische noorden van het land achter het geweld en krijgt zij onderdak en wapens van het noordelijke buurland Burkina Faso. Burkina Faso ontkent en heeft de grens met Ivoorkust tot nader order gesloten.

De spanningen tussen de twee landen liep woensdag verder op doordat Ivoriaanse jongeren het Burkinese consulaat in Abidjan vernielden en vervolgens hun woede koelden op winkeltjes van immigranten uit het noordelijke buurland. Burkina Faso heeft de Ivorianen gewaarschuwd dat het een oorlog niet uit de weg gaat, als het daartoe wordt gedwongen.

De prijs van cacao heeft door het geweld in Ivoorkust de hoogste prijs in zestien jaar bereikt. Tweevijfde van de wereldproductie van cacao komt uit Ivoorkust. Een termijncontract voor de aankoop van een ton cacao in december sloot woensdag in Londen op 2375 euro. In 1986 lagen de prijzen voor het laatst zo hoog.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer