Binnenland

Geen steun verbod 06-belspel

DEN HAAG - Minister Plasterk voelt niets voor het plan van de ChristenUnie om erotische datingreclames en 06-belprogramma’s, die ’s nachts op de commerciële televisie worden uitgezonden, aan banden te leggen.

Redactie politiek
27 November 2007 10:01Gewijzigd op 14 November 2020 05:19

De minister zei maandag in het debat over de mediabegroting een verbod op erotische datingprogramma’s geen goed idee te vinden. „Er bestaat al een Reclame Code Commissie. De ChristenUnie kan daar een klacht indienen. Ik vind dat eerst dat soort paden bewandeld moet worden.”De ChristenUnie vindt dat aan televisieprogramma’s voor telewinkelen een aantal inhoudelijke eisen moeten worden gesteld. Erotische datingprogramma’s en 06-belspelletjes, in de nachtelijke uren te zien bij de commerciële televisiestations RTL, SBS en Veronica, zouden dan niet meer uitgezonden mogen worden.

Volgens ChristenUniefractievoorzitter Slob passen grote televisieblokken met seksdatingprogramma’s niet in het kabinetsstreven om de seksualisering van de samenleving tegen te gaan. Hij voelde zich gesterkt door de recent verschenen emancipatienota van Plasterk, waarin de minister wijst op een verband tussen seksualisering van de samenleving en ongewenst seksueel gedrag.

In de Tweede Kamer kreeg de ChristenUnie bijval van SGP en CDA. Regeringspartij PvdA liet weten dat erotische datingreclame smakeloos is, maar dat „in een vrij land” blote vrouwen best ’s nachts op televisie te zien mogen zijn.

De SGP-fractie pleitte in het debat voor een ouderorganisatie die „op basis van heldere normen” achteraf programma’s controleert. Zo’n ouderorganisatie zou een prima middel kunnen zijn om kinderen beter tegen het mediageweld te beschermen, zo zei SGP-fractievoorzitter Van der Vlies.

Hij verwees daarbij naar een soortgelijk voorbeeld in de VS. Daar is een ouderorganisatie, de Parents Television Council, die zich continu bezighoudt met ongewenste media-uitingen. Medewerkers van de organisatie bekijken alle vertoonde uitzendingen. Bij overtreding van de normen dient de organisatie een klacht in bij de Amerikaanse evenknie van het Commissariaat voor de Media. Die legt dan vervolgens een straf op.

Het plan is afkomstig uit een in september gepubliceerde SGP-nota over waarden en normen in de media. Minister Plasterk, die de nota destijds in ontvangst nam, heeft al aangegeven het idee interessant te vinden. Hij zal bekijken of zo’n Amerikaans systeem van klachten over televisieprogramma’s in Nederland mogelijk is.

Plasterk kreeg tijdens het debat weinig steun voor een deel van zijn omroepplannen. Momenteel functioneren zendgemachtigden binnen het omroepbestel op basis van een A, B- of aspirant-status. Als een omroep een bepaalde ledengrens doorbreekt, krijgt hij wezenlijk veel meer of minder geld en zendtijd. Plasterk wil daar een eind aan maken door een glijdende schaal te introduceren. Het precieze ledental wordt dan direct gekoppeld aan budget en uitzenduren.

Kamerleden zijn bang dat dit plan een jacht naar nieuwe omroepleden tot gevolg kan hebben. Om die jacht deels tegen te gaan, heeft Plasterk inmiddels een bovengrens geïntroduceerd, die wat hem betreft nog in aantal kan wijzigen. Als omroepen boven zo’n grens komen, dan hoeven ze niet meer leden te scoren om daarmee ook meer zendtijd en geld binnen te halen.

De Kamerleden concludeerden dat met de komst van Plasterk rust in het omroepdossier is ingetreden. Zijn voorganger, D66-staatssecretaris Van der Laan, zorgde vaak voor rumoer in Hilversum. Kamerleden spraken over „de pacificatie van Plasterk”, die zij toejuichen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer