Lahoud geeft leger controle over Libanon
BEIROET - De scheidende Libanese president Emile Lahoud heeft vrijdagavond het leger verantwoordelijk gemaakt voor de veiligheid in het land, nadat de politiek er niet in was geslaagd een opvolger voor Lahoud te kiezen. De prowesterse regering verwerpt het besluit.
Lahouds mandaat liep om middernacht af. Volgens de pro-Syrische Lahoud bestaan er omstandigheden die kunnen leiden tot de noodtoestand. De verkiezing door het parlement van een president is vrijdagmiddag voor de vijfde keer uitgesteld.Het parlement, dat de president kiest, komt op 30 november opnieuw bijeen. Parlementsvoorzitter Nabih Berri zei dat hij het regerende prowesterse blok onder leiding van Sa’ad al-Hariri en de oppositie onder leiding van Hezbollah meer tijd wil geven om een compromis te bereiken.
Prowesterse volksvertegenwoordigers wilden gisteren bijeenkomen om een president te kiezen, maar haalden het quorum niet. Om een staatshoofd te kiezen moet twee derde van de parlementariërs aanwezig zijn. Hariri en de zijnen hebben slechts een meerderheid van drie in het parlement.
Volgens de grondwet zou de uitvoerende macht van de pro-Syrische president naar de regering moeten gaan. Maar Lahoud erkent de ploeg van premier Fuad Siniora niet en had al gezegd de macht niet aan hem te willen overdragen.
Lahoud heeft enkele opties. Hij kan een nieuwe premier benoemen. De prowesterse meerderheid heeft al gezegd dit niet te accepteren. De macht aan de huidige premier Siniora overdragen, stuit op fel verzet van de oppositie. „Zodra Fuad Siniora ook maar de geringste aanstalten maakt om de taken van de president op zich te nemen zal de oppositie de straat opgaan om hem met geweld af te zetten”, zei het oppositielid Wiam Wahhab donderdagavond al voor de tv-zender van Hezbollah.
De situatie roept bij veel Libanezen herinneringen op aan de burgeroorlog (1975-1990), toen er ook rivaliserende kabinetten waren.
Een andere mogelijkheid is dat de president de macht volledig overdraagt aan legerleider Michel Suleiman. Die zou de regering van premier Siniora gewoon haar werk laten te doen tot de partijen het eens zijn over een opvolger voor Lahoud. De nieuwe president stelt daarna een nieuwe premier aan.
Leden van Hezbollah hebben al laten weten een tijdelijke regering niet te zullen boycotten zolang ze geen belangrijke besluiten neemt. Alle partijen proberen te voorkomen dat de zaak uit de hand loopt. Het leger heeft extra troepen naar Beiroet gestuurd.
Oppositieleider Michel Aoun stelde donderdag voor een interim-president voor twee jaar aan te stellen om zo de impasse te doorbreken. Hariri en zijn Blok van de 14e maart willen dit niet. „Wij willen een president voor de wettige termijn van zes jaar aanstellen”, zei hij vrijdag.