Bush veroordeelt optreden Israël
De Amerikaanse president George Bush heeft dinsdag in duidelijke bewoordingen de belegering van het hoofdkwartier van de Palestijnse leider Yasser Arafat door Israël veroordeeld.
Volgens Bush draagt het Israëlische beleid niet bij aan het vinden van een politieke oplossing voor het Midden-Oostenconflict. De Verenigde Staten proberen de onvrede in de Arabische wereld over de schijnbaar onvoorwaardelijke steun van de VS voor Israël weg te nemen door aan te dringen op het beëindigen van de acties tegen de Palestijnse Autoriteit, ofschoon de VS zich eerder hebben uitgesproken voor de vervanging van Arafat als leider van de Palestijnen.
De VS onthielden zich dinsdag in de Veiligheidsraad van stemming over een resolutie waarin wordt geëist dat Israël zijn acties rond het hoofdkwartier van Arafat staakt en zijn leger terugtrekt naar posities die het voor september 2000 innam. De VS vonden dat de resolutie tekortschoot omdat die geen melding maakt van de veiligheidszorgen van Israël en evenmin een expliciete veroordeling bevat van militante groepen.
Volgens Bush was het zich onthouden van stemming van de VS, die normaal gesproken tegen anti-Israëlische resoluties stemmen, mede een signaal aan het adres van de Israëlische regering. „Er moet een einde komen aan het lijden. Het Israëlische beleid levert geen bijdrage aan de ontwikkeling van de bestuurlijke infrastructuur die nodig is om te komen tot een onafhankelijke Palestijnse staat”, aldus Bush.
De Israëlische minister van Defensie, Binyamin Ben-Eliezer, zei in een reactie op de uitlatingen van Bush dat niemand Israël het recht kan ontnemen zijn bevolking te beschermen tegen agressie.
De Palestijnen reageerden verheugd op de resolutie van dinsdag. De Palestijn Nabil Abu Roudeina, naaste medewerker van Arafat, noemde de resolutie „een stap in de goede richting”, maar drong er wel op aan dat Israël zich dan nu ook meteen terugtrekt.
De Egyptische president, Mubarak, wil dat Israël met garanties komt voor de veiligheid van Arafat. Mubarak heeft dat telefonisch ook meegedeeld aan minister Ben-Eliezer.
De Jordaanse koning Abdullah riep op zijn beurt op tot nieuw vredesoverleg tussen Israël en de Palestijnen. Hij belde daarover met Arafat, hun derde telefoontje sinds vrijdag. Jordanië riep Israël zaterdag al op onmiddellijk te stoppen met de militaire acties in de Palestijnse gebieden.
De Britse premier, Tony Blair, is ook voorstander van nieuw internationaal vredesoverleg waarbij een „veilig Israël” en een levensvatbare Palestijnse staat uitgangspunten moeten zijn.
Ondertussen gaat de belegering van het hoofdkwartier van Arafat gewoon door. Dat zei een hoge anonieme Israëlische regeringsfunctionaris dinsdag. „De VN kunnen vragen wat zij willen, Israël gaat door met zijn operatie tot het doel is bereikt. Of Arafat vertrekt, of de terroristen in het pand geven zich over.”
Israëlische tanks drongen gisterochtend vroeg Gaza-stad binnen. Er vielen negen Palestijnse doden, onder wie enkele terroristen. Tientallen mensen raakten gewond.
Het leger is Ramallah donderdag binnengetrokken, nadat vorige week bij twee Palestijnse zelfmoordaanslagen in totaal zeker zeven mensen om het leven waren gekomen. Het gebouwencomplex rond Arafats hoofdkwartier op de Westelijke Jordaanoever is voor een groot deel verwoest.