Buitenland

Dodental cycloon stijgt tot boven 2300

BARGUNA - Het dodencijfer als gevolg van de cycloon die vorige week Bangladesh trof, is zondag de 2300 gepasseerd. Hulpverleners waarschuwen dat dit aantal nog sterk kan stijgen, omdat sommige afgelegen eilanden nog van de buitenwereld zijn afgesneden. De Bengalese Rode Halvemaan vreest op grond van inschattingen van duizenden vrijwilligers dat er misschien wel 10.000 doden zijn gevallen.

Buitenlandredactie
19 November 2007 11:20Gewijzigd op 14 November 2020 05:17
BARGUNA - Duizenden mensen zijn door de cycloon in Bangladesh dakloos geworden. Internationale hulporganisaties hebben samen met het Bengalese leger een grote reddingsoperatie opgezet, maar overlevenden moeten vaak lang wachten voordat hulpgoederen, zoals
BARGUNA - Duizenden mensen zijn door de cycloon in Bangladesh dakloos geworden. Internationale hulporganisaties hebben samen met het Bengalese leger een grote reddingsoperatie opgezet, maar overlevenden moeten vaak lang wachten voordat hulpgoederen, zoals

Duizenden mensen zijn door de storm dakloos geworden. Internationale hulporganisaties hebben samen met het Bengalese leger een grote reddingsoperatie opgezet, maar overlevenden moeten vaak lang wachten voordat hulpgoederen, zoals tenten, rijst en drinkwater, hen bereiken.Het Internationale Rode Kruis spreekt al van 3000 doden. Autoriteiten benadrukken dat het dodental verder zal oplopen. Veel afgelegen gebieden in het getroffen zuidelijke vasteland zijn nog niet bereikt. Ook is er nog niets bekend over de situatie op een serie eilanden voor de kust en in de Golf van Bengalen.

Minister voor Rampenbestrijding Aiyub Bhuiyan voerde zondag overleg met vertegenwoordigers van de Verenigde Naties en buitenlandse hulporganisaties om te bespreken hoe de hulpverlening het best georganiseerd kan worden. De regering heeft 3,5 miljoen euro gereserveerd voor reparatie van huizen. Verschillende landen en organisaties hebben hulp aangeboden: de Verenigde Staten 1,4 miljoen euro, de Verenigde Naties 4,8 miljoen, de Europese Unie 1,5 miljoen, Groot-Brittannië 3,4 miljoen, Duitsland en Frankrijk elk 500.000 euro.

Paus Benedictus XVI riep tijdens de zondagsmis alle mensen ter wereld op geld over te maken naar de slachtoffers van de cycloon Sidr in Bangladesh. „Ik spreek mijn diepe gevoelens van medeleven uit aan de getroffen families en het gehele land, dat mij zo na aan het hart ligt”, aldus de geestelijk leider in Rome.

Hij vroeg de internationale gemeenschap al het mogelijke in het werk te stellen om „deze broeders in nood bij te staan.”

Nederland schenkt 1 miljoen euro aan het Internationale Rode Kruis voor eerste hulp aan de getroffenen. Dat maakte minister Koenders van Ontwikkelingssamenwerking zondag bekend. De bewindsman wacht op meer informatie over de totale omvang van de ramp. Met de Nederlandse bijdrage zal het Rode Kruis alvast noodhulpgoederen, zoals voedsel, onderdak, drinkwater en medicijnen, kopen.

Als gevolg van de cycloon ontstonden donderdag grote overstromingen. De storm ging gepaard met windvlagen tot 240 kilometer per uur, waar veel woningen, bomen en gewassen niet tegen bestand bleken. Dankzij een effectief waarschuwingssysteem waren vorige week met het oog op de naderende storm 1,5 miljoen mensen geëvacueerd. Velen keerden zondag voor het eerst naar huis terug. „Ik heb sinds woensdag niets van mijn familie vernomen, omdat het mobieletelefoonnet plat ligt”, zei Golam Rasul, die zijn moeder en broer in het district Bagerhat ging opzoeken.

Met name in de kustgebieden heeft de orkaan grote schade aangericht aan woningen, landbouw en veeteelt. Een kleine miljoen mensen in de afgelegen gebieden zitten zonder voedsel en drinkwater. In het district Jhalokati bijvoorbeeld heeft de hulp nog maar minder dan 1 procent van de bevolking bereikt. Er zijn miljoenen daklozen.

Reddingswerkers hebben door de overstromingen en de stormschade moeite gehavende gebieden te bereiken, waar honderdduizenden mensen wonen. Hulpverleners zetten schepen, helikopters en olifanten in.

Deskundigen vrezen verder voor een ecologische ramp, omdat het oerwoud en de mangrovebossen veel schade is toegebracht. Hier leven veel zeldzame en bedreigde diersoorten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer