VN–gezant spreekt met politieke gevangenen Birma
RANGOON (AP) – VN–mensenrechtengezant Paulo Sergio Pinheiro heeft donderdag met verscheidene prominente Birmaanse politieke gevangenen kunnen spreken.
Pinheiro kreeg daartoe de kans vlak voordat hij na een verblijf van vijf dagen Birma zou verlaten. Hij heeft dit zelf op een persconferentie op de luchthaven van Rangoon bekendgemaakt zonder details over de inhoud van zijn gesprekken prijs te geven.Pinheiro trof de gevangenen in de Insein–gevangenis in Rangoon. Hij sprak er onder anderen met Su Su Nway, de vakbondsactivist die dinsdag werd gearresteerd. Ook sprak hij met de 77–jarige journalist Win Tin, die al sinds 1989 vastzit, en leden van de studentenorganisatie Studenten van de Generatie 88, die de laatste jaren het voortouw namen bij vreedzame protesten tegen de Birmaanse junta.
Het was voor het eerst in vier jaar dat de junta Pinheiro tot het land heeft toegelaten. Hij was nu in Birma om te onderzoeken hoeveel doden er zijn gevallen toen het leger eind september met geweld een eind maakte aan demonstraties voor invoering van de democratie en hoeveel mensen er achter de tralies zijn beland.
De Insein–gevangenis is berucht, omdat gevangenen er worden gemarteld en langdurig in eenzame opsluiting zitten en ook voor het overige de omstandigheden er abominabel zijn.
In maart 2003 brak Pinheiro een bezoek aan Birma af omdat hij in een gevangenis waar hij met politieke gevangenen sprak bleek te worden afgeluisterd. Later dat jaar zei hij dat de junta absurde redenen verzon om politieke tegenstanders gevangen te houden. Hij was sinds november 2003 niet meer in Birma toegelaten.
Volgens de officiële cijfers vielen bij het neerslaan van de demonstraties, op 26 en 27 september, tien doden, maar diplomaten en dissidenten zeggen dat het er veel meer zijn. Pinheiro zei te hebben vernomen dat tussen de dertig en veertig monniken en tussen de vijftig en zeventig burgers werden gedood.
Afgelopen vrijdag sprak oppositieleidster Aung San Suu Kyi, die al jaren huisarrest heeft, rechtstreeks met partijgenoten. Het was voor het eerst in ruim drie jaar dat de junta een dergelijke ontmoeting toestond. In het gesprek zei Suu Kyi te geloven dat de junta zich wil verzoenen met de oppositie.